logo

Adliyelere 'sözcüler' geliyor

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından adliyelerde başlatılan 'basın sözcülüğü' uygulaması genişliyor. 5 ilde başlatılan uygulama, 20 yeni pilot adliyede daha yürürlüğe girdi. 
Basın sözcülüğü ile ilgili iki çalıştay yapılırken, bu çalışmalar sonucunda 'basın açıklamalarının yazılı olarak yapılması, ağır ceza basın sözcülerinin mülhakat adliyeleri için de açıklama yapması, büyük adliyelerde bürolar kurularak basının takibi ve açıklamaların 'profesyonel sözcüler' vasıtasıyla yapılması gerektiği' gibi konularda fikir birliğine varıldı. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde 'profesyonel sözcüler' uygulamasının hayata geçirilmesi bekleniyor.
Basın sözcülüğü, 'Mahkeme Yönetim Sistemi'nin Güçlendirilmesi Projesi' kapsamında yürütülüyor. Proje ilk etapta Konya Mardin, Rize, Manavgat ve Aydın adliyelerinden oluşan 5 pilot adliyede aktif olarak başlatıldı. Ardından ise Beyazıt, Ordu, Amasya, Çorum, Kastamonu, Kırşehir, Eskişehir, Isparta, Erzurum, Elazığ, Siirt, Kahramanmaraş, Kırklareli, Yalova, İskenderun Alanya, Bafra, Salihli, Bergama, Bandırma ve Düzce adliyeleri proje kapsamına alındı. Proje, 'danışma masaları, ön bürolar, broşürler, kısıtlı alanlar, adli yardımcılar, adliye müdürleri ve basın sözcüleri' gibi temel başlıklardan oluşuyor.
Projeyi değerlendiren Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi Özgür Beyazıt, yargı mensuplarının her geçen gün artan ağır iş yükü altında ezilmesi ve mevcut sistemin çağın değişen şartlarına ayak uyduramaz hale gelmesinin Türk yargısında dönüşümü zorunlu kıldığını vurguladı.

Milli Gazete