logo

Hareketsiz yaşam ölüme götürüyor

Kalp-Damar Hastalıkları ve Dahiliye Uzmanı Dr. Şükrü Güçel, kalp-damar hastalıklarının bugün tüm toplumu ilgilendiren ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, hastalığı tetikleyen faktörlerin başında ise hareketsiz yaşam, düzensiz beslenme ve obezitenin geldiğini söyledi.

Güçel, kalbin; organların verimli çalışmaları için gerekli maddelerin, kanla birlikte damar sistemine pompalanmasını sağlayan önemli bir organ olduğunu belirterek, ''Bu organ, görevini yerine getirebilmek için dakikada 70 kez kasılıyor ve ömür boyu ortalama 180 ton kanı vücuda pompalıyor. Bu denli önemli olan organımızın görevini yapabilmesi için her organ gibi gerekli enerjiyi temin etmesi gerekir” dedi.

Günümüzde kardiovasküler hastalıkların, tüm toplumu ilgilendiren ciddi bir sağlık sorunu olduğu gibi tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığına işaret eden Güçel, özellikle endüstrileşmiş toplumlarda kalp-damar hastalıklarının, ölümlerin önde gelen nedenleri arasında olduğunu vurguladı.

Kalp hastalıklarının oluşumu ve gelişiminden birçok risk faktörünün sorumlu olduğunu vurgulayan Güçel, değiştirilmesi mümkün olmayan risk faktörleri olarak yaş ve genetik faktörlerin öne çıktığını belirtti. Değiştirilmesi mümkün olan risk faktörleri olarak da; düzensiz beslenme, sigara alışkanlığı, hareketsiz yaşam, hipertansiyon, ve diyabetin geldiğini kaydeden Güçel, ''Bu risk faktörlerini ortadan kaldırmak kişinin kendi elinde'' dedi.