logo

Taşeron işçilerin maaşına güvence geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, taşeron işçilerle ilgili yasa tasarısını tamamladı. 1,6 milyon taşeron işçiyi ilgilendiren düzenleme önemli iyileştirmeler getiriyor.
Taşeronun ödemediği ücreti asıl patron ödeyecek. Kamuda çalışan işçiler için de devlet bir anlamda garantör oluyor. İşçi ücretini alamadığı durumda maaşı devlet öderken bu para taşeron firmaya ödenecek paradan kesilecek. Ayrıca her yıl işçilere işe giriş çıkış yapılmaması için de devlet, taşeron firmalarla uzun süreli sözleşme yapacak. Sözleşmelerin süresi ise 3 veya 5 yıl. Bu durum, maaşlarda iyileştirme getirecek. Yıllık izin sorunu çözülürken kıdem tazminatında ay hesabına geçilerek işçinin alacağı tazminat garanti ediliyor.
Taşeron işçilerin çalışma şartlarını düzenleyen yasa çalışmasında sona gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, önümüzdeki Bakanlar Kurulu’nda taşeron işçilerin çalışma şartlarını düzenleyen yasa tasarısına ilişkin olarak sunum yapacak. Ardından düzenlemenin Meclis’e sevk edilmesi bekleniyor.

Tasarıda yer alan maddelere göre yeni yasa ile taşeron firmanın ödemediği ücreti, devlet hak edişinden kesip işçiye verecek. Kamuda çalışan işçiler için devlet bir anlamda garantör olacak. Özel sektördeki taşeron işçilerin maaşından ise asıl işveren durumundaki firma sorumlu olacak. Taşeron firmanın ödemediği ücreti asıl işveren ödeyecek. Düzenleme ile taşeron işçi 8 saatten fazla çalıştırılamayacak. Haftalık çalışma süresi 45 saati aşarsa mesai ödenecek. Kıdem tazminatında ‘ay hesabı’ uygulamasıyla kişi 1 ay bile çalışsa hak ettiği tazminatı alacak. Yıllık izin kullanabilecekler. İş Kanunu’nun ikinci maddesinde düzenleme yapılarak ‘alt işveren’ olarak ifade edilen taşeron firmaların sorumluluğu netleştirilecek. Böylece taşeron firmaların, yargı kararına rağmen sorumluluktan kaçması önlenecek.