logo

AB'den arılarla ilgili önemli adım adım

Avrupa Birliği tarım ilaçları konusunda çok önemli bir karara imza attı. Bütün dünya gibi, Avrupa genelinde de arı nüfusu hızla azalıyor. Avrupa Birliği, kaygı uyandıran bu azalmayı önleyebilmek için, bal arılarının ölümüyle ilişkilendirilen tarım ilaçlarının geçici olarak yasaklanmasını onayladı.
Arılar, küçük canlılar ancak dünya tarımı üzerindeki etkileri çok büyük... Çünkü arılar taşıdıkları polenlerle yaklaşık 130 bin bitkinin yani yeryüzündeki bitkilerin üçte birinin döllenmesini sağlıyorlar.
Ürünlerini zararlılardan korumak isteyen çiftçilerin kullandıkları tarım ilaçları ise, arılara zarar veriyor. Arıların nüfusunun azalması küresel gıda üretimi ve doğal yaşam için büyük tehdit içeriyor.
Tehdit ile endişelerin ciddiye alındığı yerlerden biri de Avrupa Birliği...
Tarım ilaçlarına yasak getirmeyi hedefleyen birlik içindeki görüşmeler, gösteriler ve tartışmalar eşliğinde gerçekleşti.
Londra'dan Brüksel'e bir çok ülkede arılara zararlı tarım ilaçlarının kullanımının yasaklanmasını isteyen gösteriler düzenlendi.
Tarımsal ilaçların en büyük üreticilerinin bulunduğu Almanya ve İsviçre'nin yanısıra, Avusturya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Litvanya, Portekiz, Romanya ve Slovakya da yasağa karşı çıktı.
Avrupa'yı adeta ikiye bölen gösteriler ve tartışmalar sonunda birlik içinde yasak için nitelikli çoğunluk sağlanamadı. Son noktayı da Avrupa Komisyonu koydu. 15 üyenin evet oyunun yanında yer alarak neonicotinoidlere iki yıl süreyle yasak getirdi. Yasağın 1 Aralık'ta yürürlüğe girmesi bekleniyor. 
Arı nüfusunu tek tehdit eden böcek ilaçları değil. Asalak bir parazit türü, küresel ısınma, baz istasyonlarından yayılan radyasyon ve çevre kirliliği de arıların yok olmasında rol oynuyor.

Birleşmiş Milletler'ce hazırlanan rapora göre, arıların yok oluşu bu hızla devam ederse 10 yıl içinde bir çok bölgede bal arısı kalmayabilir.