logo

Engelli çocuğun eğitim hakkı yok

ABD’de bulunan California Üniversitesi, dünya çapındaki çocukların refahıyla ilgili geniş bir araştırmaya imza attı. Çalışma ayrıntılı bir harita haline de getirildi.

Buna göre, çocukların refahı, eğitim durumları ve aile yaşantıları baz alındı. Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkenin kamu politikaları verilerini esas alan haritalardan birinde engelli çocukların eğitim hakkını yasal güvenceye alan ülke sayısının azlığı göze çarpıyor. Türkiye de bu haritada, engelli çocukların eğitim hakkını güvenceye almayan ülkeler arasında.

Araştırmada, yeni doğum yapan kadınlara ücretli izin verilip verilmediği de araştırıldı. Buna göre Türkiye’de 14 ile 25 hafta arasında izin veriliyor. Afrika ülkelerinin büyük kısmı da Türkiye kadar ücretli izin uyguluyor. Yeni babalara ise Türkiye’de ücretli izin verilmiyor. Bu konuda İtalya 14 hafta veya daha fazla ücretli izinle en fazla izin uygulayan ülkeler arasında yer alıyor.
Araştırmada dikkat çeken haritalardan bir diğeri de 14 yaşındaki öğrencilerin okul günü süresince herhangi bir işte kaç saat çalışabileceğine dair harita oldu. Buna göre, Türkiye’de 14 yaşındaki öğrenciler, günde 1 ile 2.9 saatten fazla süren bir işte çalışamıyor. Afrika’da bulunan birkaç ülkede ise çocuklar okul çağında olsalar bile günde 8 saat veya daha fazla çalışabiliyor. Çocukları bu yönde koruyacak bir yasa bulunmuyor.

Milliyet