logo

Ulaşımda verimlilikle 70 trilyon dolar tasarruf mümkün

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) hazırladığı yeni bir rapora göre şehir içi ulaşım sistemlerinde enerji verimliliğinin artırılması, 2050'ye kadar araç, yakıt ve ulaşım altyapısında harcanacak 70 trilyon dolardan tasarruf sağlayabilir.
‘Yenilenmiş Şehirlerin Hikayesi’ başlıklı rapor, tüm dünyada ulaşımdan kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının 2025 yılında nederedeyse yılda bir milyar tona ulaşacağına, bu artışın yüzde 90'ının ise özel araçlardan kaynaklanacağına işaret ediyor.
Raporu sunan IEA Genel Müdürü Maria van der Hoeven, hesaplı, verimli ve güvenli toplu taşıma ihtiyacının 2050 yılında acil bir durum haline geleceğini, bu tarihte dünya nüfusunun yüzde 70'inin şehirlerde yaşamasının beklendiğini söyledi.
Van der Hoeven, ‘Şehir içi ulaşım sistemlerinin verimliliğini artırmak için bir an önce adımlar atmak yalnızca enerji güvenliği sebebiyle değil, aynı zamanda olumsuz iklim, gürültü ve hava kirliliği, trafik tıkanıklığı ve artan şehir içi trafiğin ekonomik etkilerinin önüne geçilmesi için de önem taşıyor’ dedi.
Aralarında İstanbul, Kayseri, New York, Seul, Belgrad’ın da bulunduğu 30'un üzerinde şehrin incelendiği çalışmada IEA, şehir içi ulaşım verimliliğini üç kategoriye ayırıyor: Gereksiz seyahatin önüne geçme, daha verimli seyahat biçimlerini teşvik etme ve araç ve yakıt teknoljilerini iyileştirme.
Gereksiz yere yol kat etmenin önüne geçmek için daha iyi şehir planlaması yapılması ve ulaşım talebinin daha iyi yönetilmesi tavsiye ediliyor. Aynı zamanda toplu taşıma, yürüme, bisiklet ve demiryoluyla yük taşımanın teşvik edilmesi de ulaştırmayı karayolundan ayrıştıran ‘kaydırma’ politikaları olarak niteleniyor.
Daha verimli yakıt ve araçların yürürlüğe girmesinin (düşük emisyonlu araçlar ve daha sıkı yakıt ekonomisi standartları) de enerji tüketimini azaltmak açısından büyük öneme sahip olduğu değerleniriliyor.
Ulaşım şu anda dünyanın enerji kullanımının yaklaşın yüzde 20'sine tekabül ediyor ve bunun da yüzde 40 kadarı şehir içi ulaşımda kullanılıyor.
IEA, mevcut eğilimlerin devam etmesi halinde, araç teknolojilerindeki gelişme ve yakıt ekonomisindeki iyileşmelere rağmen, 2050 yılında şehir içi ulaşımda tüketilen enerji miktarının ikiye katlanacağını bekliyor.

Enerji Enstitüsü