logo

Oruç Yaşlanmayı Geciktiriyor

Beslenme alışkanlıkları insan sağlığını her geçen gün olumsuz etkiliyor. Gelişen teknoloji de insanoğlunu hareketsizliğe yöneltiyor.

Bu şartlarda insanlar sağlıklı yaşamak ve yaşlanmamak için bilip bilmeden kozmetik ürünleri çok fazla tercih ediyorlar. Zaman zaman kozmetik ürünlerin insan sağlığına zararları konusunda tartışmalar da yaşanırken Konya Numune Hastanesi Başhekimi İç Hastalıkları Uzmanı Halit Karaca’dan ‘yaşlanma’ ile ilgili önemli bir açıklama geldi. Halit Karaca oruç tutmanın yaşlanmayı geciktirdiğini belirtti.

Karaca, belli aralıklarla aç kalmanın insan ömrünü uzattığını “Oruçla belirli bir süre besinsiz kalan sağlıklı hücrelerin kış uykusuna benzer bir sürece girdiğini”  kaydetti.

Karaca, orucun birçok faydasının yanında hücresel zedelenmeyi de önlediğine dikkat çekti. “Enerji içeriği yüksek gıdalardan fazla miktarda tüketmek, karbonhidrattan fazla miktarda almak hücresel yaşlanma ve harabiyeti arttırır. Oruç hücresel harabiyet ve yaşlanmaya sebep olan serbest radikal oluşumunu azaltmakta, böylece yaşlanmayı geciktirmektedir” dedi.

Haber vaktim