logo

Pos-kasada sıkı rekabet

Yaklaşık 3 milyon esnafın kullandığı yazar kasa ve POS cihazlarının değişimi için geri sayım başladı. POS-yazar kasa üreten firmalar yetki için Maliye Bakanlığı'na başvurdu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugüne kadar 3 firmanın onay talebinde bulunduğu belirterek, TÜBİTAK ve TSE'nin teknik incelemelerinin devam ettiğini söyledi. Uygulamayla 10 milyar lira vergi geliri hedefleniyor. Cihazların marka ve modelleri bakanlığın internet sitesinde yayımlanacak. 

İnternete bağlı yeni nesil akıllı kasalar Maliye'ye anlık bildirim yapacak. Bu bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığı'na şifrelenmiş olarak iletilecek. 1 Ocak 2014'ten itibaren mali hafızası dolan cihazlar hurdaya ayrılacak. Eski mevzuata göre onaylanan cihazlar 31 Aralık 2015'ten sonra kullanılamayacak.

Türkiye'de yaklaşık 2.1 milyon POS cihazı bulunuyor. Yol kenarlarında otopark hizmeti veren firmalar, restoran, ev ve işyerlerine sipariş götüren işletmelerin 1 Ekim'e kadar yeni sisteme geçmesi gerekiyor. Bunun dışındaki işletmeler de mevcut yazar kasa cihazlarını 2015 sonuna kadar kullanabilecek.

Halen üç ödeme kaydedici cihaz fir- den çıkarması gerekiyor. masının onay talebiyle ilgili teknik incelemeler TÜBİTAK ve TSE'de devam ediyor. Bu incelemelerin tamamlanmasını müteakip onayları verilecek. Yeni talep gelmesi durumunda bunlar bakanlık tarafından teknik incelemeler için ilgili kurumlara gönderilecek.

Sabah