logo

Türkiye'de petrol bereketi!

Türkiye’nin 1 milyar 30 milyon ton petrol rezervi var. Bunun sadece 183.5 milyon tonluk bölümü üretilebilir seviyede. Rezervin yüzde 76’sı tüketildi.  Günlük petrol üretimi 45 bin varil. Bu da 2.4 milyon ton üretildiği anlamına geliyor. Mevcut tabloya göre Türkiye’nin 18 yıllık petrol rezervi kalmış görünüyor.

Bir gazeteye konuşan Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı, bu tabloya rağmen oldukça ümitli. “Türkiye’de petrol ve doğalgaz var. Bundan eminiz diyor” diyor ve ekliyor: “Türkiye’deki potansiyel sahaların çok önemli bir bölümü henüz aranmadı. Karaların yüzde 20, denizlerin ise yüzde 2’lik bölümü tarandı. Petrol ve doğalgazın çıkarılması için önce aramanız gerekiyor. Aradıkça buluyoruz, buldukça da ümidimiz artıyor.”

TPAO ve MTA’nın çalışmaları sonucunda Türkiye son 10 yılda tükettiğinden daha fazla petrol bulmayı başardı. Bu sayede 2002 yılında 39 milyon ton olan petrol rezervleri tüketime rağmen 43.2 milyon tona yükseldi. “23 milyon ton petrol tüketilmesine rağmen yeni sahalarla 27 milyon 200 bin ton yeni petrolü ekonomiye kazandırdık” diyen Selami İncedalcı sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu sayede 16 milyon tona inmesi gereken rezervlerimiz 43.2 milyon tona yükseldi.”

Kamu ve özel sektörün çalışmalarıyla Türkiye 200 milyon varil petrol ithal etmekten kurtuldu. Yani yaklaşık 14 milyar dolarlık ithalat engellenmiş oldu. Yine aynı dönemde 4.5 milyar m3 doğalgaz üretildi. Bunun parasal karşılığı 1.8 milyar dolar.

Bu sayede sadece kamu ve özel sektör Türkiye’yi yaklaşık 16 milyar dolarlık ithalattan kurtardı. İncedalcı, “Bunun istihdam ve ekonomik katkısı da düşünüldüğünde toplam ekonomik büyüklük 35 milyar dolara ulaşıyor” bilgisini veriyor.

Haberturk