logo

İnternet gerçek dünya ile iletişimi bozuyor

Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kemal Şan, olumlu yanlarının yanı sıra internetin en ciddi sıkıntısının, insanları sanallık kültürüne mahkûm etmesi olduğunu söyledi.

Şan, insanların banka işlemleri, alışveriş ve sosyal paylaşım gibi etkinlikleri internet üzerinden de yapabildiğini belirtti. İnternetin olumlu yanlarının yanı sıra olumsuz yanları da bulunduğunu ifade eden Şan, şunları kaydetti:

“Olumlu yanlarının yanında internetin bizce en ciddi sıkıntısı, insanları sanallık kültürüne mahkum ediyor olmasıdır. İnternet, gerçek deneyimler yerine insani olmayan bir boyut içinde insani arayışlar içine sürükleme riskidir. Her ne kadar internet insan etkileşimini sanal cemaatler üzerinde yürütüyor gibi görünse de en nihayetinde insanların gerçek dünya ile sürdürecekleri iletişimi bozarak bireyi yalıtılmışlığa götürmektedir. İnternet bağımlılığı online hayata mahkum ediyor. Yine yapılan psikolojik içerikli araştırmalar sonucunda, aşırı internet kullanımının, ev içinde aile bireyleriyle iletişimde gerilemeye, sosyal çevrelerin daralmasına, depresyon ve yalnızlık duygularının derinleşmesine neden olduğu da tespit edilmiştir.” Şan, yeni bir bağımlılık türü olarak sosyal paylaşım siteleri ve bazı mesajlaşma programlarının özellikle genç kuşakları etkisine aldığını, bundan orta yaşlı insanların da etkilendiğinin görüldüğünü dile getirdi. Bu süreçlere çok fazla maruz kalan insanlarda topluluk duygusunun kaybedildiğini belirten Şan, bunun sonucunda aşırı bireyselleşmenin ortaya çıktığını kaydetti.

Millî Gazete