logo

Basra petrolü Türkiye’ye akacak

Kuzey Irak’tan gelecek yeni doğalgaz ve petrol boru hatlarıyla ilgili gelişmeler boyut değiştiriyor. Türkiye bir yandan Bölgesel Yönetimi, bir yandan Merkezi Yönetim ile görüşmeleri sürdürüyor.

Irak’ın güneyinde Basra bölgesinde çıkarılan ve çıkarılacak petrolün dünya pazarlarına açılması için Hürmüz Boğazı’nın sınırlı bir kapasiteye sahip olduğu görüşünü dile getiren Yıldız, “Basra petrollerinin Hürmüz’den çıkmasının belli bir kapasitesi var. Bu petrolün sağlıklı şekilde dünya pazarlarına çıkmasının yolu Türkiye’dir” dedi.

Irak-Türkiye arasında yeni bir petrol boru hattı daha kurulmasının doğru olacağını ifade eden Yıldız, projelerin Irak’ın sadece belli bir bölgesi için değil, tamamı için olumlu olacağını vurguladı. Yıldız, şöşle konuştu: “Irak’ın bütün ham petrolünü dünya pazarlarına sunma işidir bu. Biz dünya pazarlarına Kerkük-Yumurtalık ham petrol hattından bunu sağlayacağız. Bildiğiniz gibi 70 milyon tonluk bir kapasitedir bu. Bu hattın tamamının dolması demek hem Irak’ın hem Türkiye’nin gelirlerini artırması demek. Ortak bir paydada buluşmayı ümit ediyoruz. Merkezi Irak hükümeti ile gerginliğin gerekçesi yok. Tam tersi bir ortak çıkarın gerekçeleri var.”

Hürriyet