logo

Taşeron işçide asgari ücrete son

Kamuda tüm taşeron işçilerin 'asgari ücretten' çalıştırılması dönemi sona erecek. Özel sektörde de taşeron işçiler için emsal ücret uygulaması geçerli olacak.

“Taşeron işçiyi asgari ücretle çalıştırırım” dönemi sona eriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaşama geçirmeyi planladığı düzenlemeye göre, taşeron işçilerde ücret düzenlenmesine kamudan başlanacak. Buna göre, kamuda 1 milyona yaklaştığı belirtilen taşeron işçiler için bir ücret skalası belirlenecek, ücretler de bu skalaya göre farklılaşmak zorunda kalacak. Bir başka deyişle kamuda tüm taşeron işçilerin “asgari ücretten” çalıştırılması dönemi sona erecek. Ayrıca ister özel sektörde olsun, ister kamuda olsun aldatmacalı (muvazaalı) anlaşmalarla taşeron işçi çalıştırılırsa da, maaş ve sosyal hak düzenlemesi gündeme gelecek. Böyle bir durumda taşeron işçinin maaşı ve sosyal hakları; aynı işyerindeki kadrolu işçinin haklarına eşitlenecek.

Tüm taşeron çalışanların asgari ücretle çalıştırıldığı gerçeğinden yola çıkan bakanlık, bu konuda düzenleme yapmak istediğini taraflara iletti. Çalışma, her geçen gün taşeron çalışmanın arttığı kamudan başlayacak. Son alımlarla beraber 1 milyon civarında olduğu belirtilen kamudaki taşeron işçiler için bir ücret skalası belirlenecek. İşlerin niteliğine göre yapılacak ücret skalası sayesinde, taşeron işçilerin hepsinin birden asgari ücret üzerinden maaş alması engellenmiş olacak.

Özel sektörde de taşeron işçiler için emsal ücret uygulaması geçerli olacak. Emsal ücrette, muvazaalı olarak taşeron çalıştırılması şartı aranacak. Bir başka deyişle, taşeron çalıştırılmaması gereken bir alanda taşeron çalıştırılırsa ve bu durum tespit edilirse, taşeron işçinin aldığı ücret, orada aynı işi yapan kadrolu çalışanla eşit noktaya gelecek. Sosyal hakları da kadrolu çalışanla aynı olacak.

Radikal