logo

K.Irak'ta 13 farklı blokta petrol arıyoruz!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Kuzey Irak petrol çalışmaları ile ilgili kritik açıklamalar yaptı. Yeni kurulan bir şirketinin Kuzey Irak'ta 7 müstakil, 6 ortak olmak üzere toplam 13 blokta arama ve üretim yapmak üzere çalıştığını açıkladı.

Türkiye'nin Kuzey Irak enerji hamlesini "Siyasi sınırlar sabit kalmak kaydıyla, ekonomik ve ticari sınırlarımızı genişletiyoruz" cümlesi ile özetleyen Yıldız, Türkiye'ye 2014'te akacak Kuzey Irak petrolü ile ilgili gelir paylaşımını ABD'nin yapacağı iddialarına da şu yanıtı verdi: "Onlara ihtiyaç yok. Yüzde 83-17 gelir dağılımı konusunu bir kamu bankasıyla çözeceğiz" cümlesi ile yalanladı. Yıldız'ın verdiği bilgilere göre, Irak'ın çeşitli bölgelerinden boru hatlarıyla Türkiye'ye akacak petrolün miktarının ne kadar olacağı Türkiye tarafından belirlenecek. Bu petrolün bedeli de Türkiye'de bir kamu bankasında tutulacak. Biriken para daha sonra Bağdat Merkezi Yönetimi ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi tarafından, kendi belirledikleri yöntemle paylaşılacak.

Türkiye'nin Kuzey Irak'la yaptığı petrol sözleşmelerine Bağdat yönetiminin itirazı konusunda ise Yıldız, "19 ülkenin, 39 sözleşmesini nasıl kabul ediyorlarsa, bunu da kabul etmek zorundalar" diye konuştu. Yıldız, TPAO'nun ortaklarıyla birlikte Merkezi Irak Hükümeti ile 25 milyar dolarlık anlaşma yaptığını belirterek, "TPAO da buna 5.5 milyar dolarla katılıyor" dedi.

Sabah