logo

Uçakta internete izin çıkıyor

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, yurtdışındaki gibi Türkiye'de de uçaklarda internet kullanımına izin verileceğini söyledi.

Bu konuda sektörle toplantı yapıp, gerekli prosedürü oluşturacaklarını belirten Ekşi, "Sonra isteyene uçaklarda data transferi kullanımı konusunda izin vereceğiz" dedi. Ekşi, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun, uçaklarda 3G ve 4G teknolojisine izin verdiğini, havayollarının ilgili prosedürü geliştirmesi kaydıyla bu teknolojilerin kullanılmasında bir sakınca görmediklerini ifade etti. AB'de telefon konuşmasına değil, sadece data transferine izin verildiğini de hatırlatan Ekşi, şöyle konuştu: "Konu havayolu şirketlerinin inisiyatifine bağlı. Biri çıkıp 'Ben bu prosedürü geliştirdim ve kullanılmasına izin veriyorum' diyebilir. Ancak izni telefonla konuşmaya değil, data transferine vereceğiz. Bunu ilk olarak FAA başlatmıştı. Şimdi AB de izin verdi. Biz de konuşacağız." 

Ekşi , uçaklarda baz istasyonu kurularak cep telefonuyla konuşmaya izin verilip verilmeyeceğine ilişkin olarak da "Telefonla konuşmaya birçok yolcu karşı çıkıyor. Genellikle havayolu seyahatinde daha sakin bir yolculuk isteniyor. Dolayısıyla buna izin verileceğini düşünmüyoruz" dedi.

Sabah