logo

Kolonoskopi kolon kanserinden koruyor

Uzmanlar, periyodik olarak 10 yılda bir yapılan kolonoskopinin kolon kanserine bağlı ölümleri yüzde 80-90 oranında azalttığını açıkldı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Özgür, kalın bağırsak kanserinin Türkiye'de ve dünyada sık görülen kanser türlerinden birisi olduğunu söyledi.

Özgür, düzenli sağlık taramalarının yapıldığı toplumlarda, kalın bağırsak kanserinin görülme sıklığında ciddi azalmanın söz konusu olduğunu belirterek, "Kalın bağırsak kanseri genellikle bağırsak polibi olarak adlandırılan iyi huylu tümörlerin yıllar içinde hücresel değişikliğe uğrayarak kötüleşmesi ile oluşur. Bu değişim, ortalama 10 yıllık süre içinde gerçekleşmektedir" dedi.

Kalın bağırsak kanserlerinin önlenebileceğini ifade eden Özgür, "Hastada saptanan polibin alınması, ileride oluşabilecek kalın bağırsak kanserini önleyecektir. Bu nedenle polipler teşhis edildiği anda mutlaka alınmalıdır. Kalın bağırsak polipleri genellikle belirti vermez, kolonoskopi esnasında tespit edilirler. Bu yüzden kalın bağırsak kanserinden korunmadaki en etkili yöntemlerden birisi de kolonoskopidir" diye konuştu.

Özgür, kalın bağırsak kanserinde tarama yöntemlerinin bilinmesinin önemli olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Konu ile igili uzmanların halkı bilinçlendirmesi gerekiyor. Kalın bağırsak kanseri için ileri yaş risk faktörüdür. Sağlıklı hiçbir yakınması ve ailesinde kalın bağırsak kanseri olmayan kişilerin, 50 yaşından itibaren kolonoskopi yaptırmasını öneriyoruz. Kolonoskopik inceleme 10 yılda bir tekrarlanmalıdır. Periyodik olarak 10 yılda bir kolonoskopi yapılması, kolon kanserine bağlı ölümleri yüzde 80-90 oranında azaltmaktadır."

Kalın bağırsak kanserinin önlenebilir bir kanser olduğunu işaret eden Prof. Dr. Orhan Özgür, tarama yöntemlerinin öğrenilerek kolonoskopiden kaçınılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Milli Gazete