logo

Tahıl ambarının yüzde 80’i kurak

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, Konya’da tahıl yetiştirme sezonu başlangıcı olan Eylül ayından Aralık ayı sonuna kadar düşen yağışların, bu yetiştirme sezonunda diğer yıllara göre normalin yüzde 47 altında gerçekleştiğini söyledi.

Meteorolojik kuraklığın yanında tarımsal kuraklığın da yaşandığını, bu yılki yağış azlığının kuraklığın aynı şiddette devam ettiğinin göstergesi olduğunu belirten Sade, tarımsal kuraklığın tahıl üretimine etkisinin çok daha önemli görüldüğünü ifade etti.

“Konya’da meteorolojik ölçüm yapılan istasyonlarda yağış miktarı ve dağılımına göre, buğday, yulaf ve çavdar gibi tahılların çimlenme ve çıkış durumu dikkate alındığında, bu alanların yüzde 80’lik bölümünde tarımsal kuraklıktan söz etmek mümkündür” diyen Sade, şunları kaydetti:

“Kışlık tahıl ekim alanlarının yüzde 55-60’ının çimlenmeme ve yetersiz çıkış sorunuyla karşı karşıya olduğu, şu ana kadarki iklim koşulları sebebiyle de bu sorunun yaşanmaya devam ettiği anlaşılmaktadır. Bundan sonra kuraklık yaşanmasa bile yüzde 20 oranında verim düşüşünün kaçınılmaz olduğunu söylemek mümkündür. Bunun, kışlık tahıl ürünleri olan buğday, çavdar, yulaf ve tritikale üretimine şimdilik yüzde 10’luk bir düşüş şeklinde yansıdığı öngörülmektedir.”

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, yaptığı açıklamada, uzun süredir yağış olmamasının buğday üreticilerini tedirgin ettiğini belirterek, bundan sonra yağacak yağmurun ekili alanlara fazla katkıda bulunmayacağını ifade etti.

Millî Gazete