logo

Her 3 asansörden 2’si kullanılamaz durumda

Türkiye genelinde 2013 yılında yapılan denetimler sonucunda her 3 asansörden 2’sinin kullanılamaz durumda olduğu ortaya çıktı.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ekipleri, 57 bin 475’i geçen yıl olmak üzere 2012 yılının mayıs ayından itibaren Türkiye genelinde 82 bin asansörün kontrolünü yaptı. Kontrol edilen asansörlerin yüzde 68’inin kullanılamaz durumda olduğu belirlendi.

Geçen yıl kontrolü yapılan 57 bin 475 asansörden güvenli şekilde kullanılabilir olduğu belirlenen 18 bin 10 asansöre yeşil etiket yapıştırıldı. Tamamen kullanılamaz durumda olan 35 bin 747 asansöre kırmızı etiket, bakımdan geçtikten sonra kullanılabilir olan 3 bin 718 asansöre de sarı etiket yapıştırıldı.

Asansörlerin kırmızı ve sarı etiketle işaretlenmesine neden olan ve en sık karşılaşılan uygunsuzluklar şöyle:

“Acil aydınlatma bulunmaması, iki yönlü haberleşmenin bulunmaması, tekli sigortalar, ikaz etiketleri, kablo ve bağlantılarında uygunsuzluklar olması, istem dışı kabin hareketlerine karşı korumanın kontrolünde aksaklıkların  bulunması, aşırı yük sisteminin varlığının tespiti ve yüzde 10 fazla yükte aşırı yük fonksiyon testinin bulunmaması, emniyet devresi sigorta, toprak kaçak rölesi, faz koruma rölesi ve termik röle, kontaktör kontrolünün yapılmaması.”

Milliyet