logo

YGS için son iki gün

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 23 Mart Pazar günü, Türkiye genelinde sınav merkezlerinde ve Lefkoşa’da yapılacak. Sınava girenlerin YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamamaları halinde bir yükseköğretim programını tercih etme ve Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girme hakları olmayacak.

Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin yer alacağı YGS, sabah saat 10.00’da başlayacak ve 160 dakika sürecek.

Adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş) ile şekerleme ve peçete, ÖSYM tarafından sağlanacak. Bu nedenle adaylar, sınav binasına, cep telefonu, müsvedde kâğıt, kalem, silgi, kalemtıraş, cetvel, pergel gibi araçlar getiremeyecek.

Başarılı olan LYS’ye girecek

YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adaylar, bir yükseköğretim programını tercih edemeyecek ve Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) giremeyecek. Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS’ye girmeye hak kazanabilecek.

2014-LYS-4 (Sosyal Bilimler) 14 Haziran’da, LYS-1 (Matematik) 15 Haziran’da, LYS-5 (Yabancı Dil) 15 Haziran’da, LYS-2 (Fen Bilimleri) 21 Haziran’da, LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) ise 22 Haziran 2014’te yapılacak.

YGS'de Testler ve soru sayıları ise şöyle:

Türkçe: 40

Temel Matematik: 40 (Matematik: 32 Geometri: 8)

Sosyal Bilimler: 40 (Tarih: 15 Coğrafya: 12 Felsefe: 8 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi:5)

Fen Bilimleri: 40 (Fizik: 14 Kimya: 13 Biyoloji: 13)

Son uyarılar...

- Adayın sınav başladıktan sonra, ilk 120 ve son 15 dak içinde sınav salonundan ayrılması yasak.

- Sınavı erken terk eden adayın sınavı geçersiz sayılacak.

Kodlama yaparken dikkat

- Toplu kodlama yapmayın!

- Kaydırma yapmamak için her 10 soruda bir işaretlemelerinizi kontrol edin.

- Cevap kâğıdının zedelenmemesine, yırtılmamasına dikkat edin.

Cumhuriyet