logo

Ukrayna için el sıkıştılar

Avrupa Birliği, ABD, Rusya ve Ukrayna konusunda anlaşmaya vardı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaklaşık dokuz saat süren görüşmelerin ardından Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile basın toplantısı düzenledi.
Kerry, toplantılar sonunda tansiyonu düşürmek ve Ukraynalıların güvenliğini tekrar sağlamak üzere bazı somut adımlar üzerinde anlaşmaya vardıklarını söyledi.
Görüşmelerin ardından ayrı bir basın toplantısı düzenleyen Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsa, üzerinde uzlaşılan prensiplerin uygulanması açısından bundan sonraki birkaç günün çok önemli olduğunu belirtti. Deşçitsa, "Rusya ile pek çok konuda anlaşamadık ama Ukrayna'nın doğusundaki protestolara karşı ortak hareket edilmesi konusunda fikir birliğine vardık" dedi.
Rusya'nın bu protestoların bir parçası olduğunu savunan Deşçitsa, bu nedenle bu anlaşmanın, Rusya'nın bölgede istikrar isteyip istemediğinin ölçülmesi açısından bir test olacağını kaydetti. İki ülke arasındaki gaz alışverişi konusunu da Rusya ile müzakere etmeye hazır olduklarını ifade eden Deşçitsa, ancak bunu siyasi değil ekonomik bir konu olarak değerlendirdiklerini sözlerine ekledi.
Milli Gazete