logo

İran'a yatırım rağbeti

Batı ile müzakerelere ocak ayında başlayan ve yurtdışında dondurulan yüz milyarlarca doları yavaş yavaş serbest bırakılan İran için Batı ve Uzakdoğu ülkeleri iştahlı ancak en hızlı çıkan Körfez oldu. Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar ve Dubai gibi ülkeler Türk özel sektörünü de solladı.

Yarım trilyon dolarlık ekonomiye sahip olan İran'daki ertelenmiş talebi gören Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) sekiz yıl aradan sonra ilk kez Tahran'a giderek işbirliği anlaşmaları imzaladı. İran ile BAE arasında beş sektörde işbirliği yapma kararı alındı. Bunlar petrol ve doğalgaz, bankacılık, gıda, otomotiv ve yatırım şirketleri. Katarlılar ise İran'ın adalarına yatırım yapmayı planlıyor. İran'ın Körfez'de bulunan Qeshm adasına yatırım için ziyaretlerde bulunan Katarlılar ekonomik işbirliğinde savunma ve kültürel işbirliğini geliştirmek istiyor. Bazı Arap firmaları da liman kurmak için araştırma yürütüyor. 

Paranın yeniden akmaya başladığı İran için Araplar kadar Batı, Çin ve Hindistan da istekli. Ambargo'nun en yoğun olarak hissedildiği yıllarda piyasayı ele geçiren Çinliler 600 firma ile ülkede bulunuyor. Ancak Batı'dan ve Hindistan'dan yeni rakipler gelmeye başladı. Enerji alanında Avrupalı ve Rus firmalar pazara yoğun ilgi gösteriyor.

Devletler arası ilişkiler ısınıyor

Özel sektörün aksine Türkiye ile İran arasında devletler arası ilişkilerde sıcak bir döneme girildi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Türkiye'ye gerçekleştireceği ilk resmi ziyaret bugün ve yarın olacak. Ana gündemin enerji olması planlanıyor. Iğdır'da ortak sanayi bölgesi kurulması projesinin de masaya gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

35 yılın ardından ilk buluşma

İİran ve ABD'li diplomatlar, 35 yıl sonra ilk kez bugün ve yarın Cenevre'de doğrudan nükleer görüşmelerde bulunacak. Görüşmelere AB'li diplomatlar da katılacak. İranlı yetkililer, çarşamba ve perşembe günü de Roma'da Rusya ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek. İranlı diplomatlar, 16-20 Haziran tarihlerinde Viyana'da düzenlenecek olan zirveden önce bütün P5+1 ülkeleri ile görüşmeyi amaçlıyor. Zirvede İran'ın nükleer programına ilişkin kapsamlı bir anlaşma sağlanması hedeflenirken, Batılı diplomatlar İran'ın anlaşmaya ilk kez bu kadar yakın olduğu yorumunu yapıyor.

Sabah