logo

ABD ve Çin, Afrika'ya üşüşecek

ABD-Afrika Liderler Zirvesi kapsamında, ABDli şirketler ve Afrika ülkeleri arasında yaklaşık 1 milyar dolarlık ticari anlaşma imzalanması bekleniyor.

Brookings Enstitüsü Afrika Büyüme Projesi Kıdemli Uzmanı Amadou Sy: “ABD’nin yaptığı doğrudan yabancı yatırımlarda Afrika’nın payı yüzde 0,07. Bu Çin’le rekabet için yeterli değil. ABD-Afrika Zirvesi bu anlamda önemli bir rol oynuyor” dedi. Hızlı büyüyen ekonomi ve zengin enerji kaynaklarına sahip olan Afrika kıtası üzerindeki rekabet artıyor. Afrika’nın en büyük ticari ortağı olma özelliğini, Çin’e kaptıran ABD, bölge ülkeleriyle olan ticari ilişkilerini güçlendirmek için yeni adımlar atıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, dünyanın en hızlı gelişen 10 ekonomisinden 7’si Afrika kıtasında yer alıyor. Büyümekte olan orta sınıf ve artan tüketim harcamalarıyla uluslararası şirketlerin ve BRIC ülkelerinin ilgisini çeken sahra altı Afrika, dünyada doğrudan yabancı sermayeye en çok getiriyi sağlayan bölgeler arasına girerek, yatırımcıların da yeni gözdesi haline gelmiş durumda. IMF, 2013’te yüzde 4,7 büyüyen sahra altı Afrika ekonomilerinin, bu yıl yüzde 5,2, gelecek yıl ise yüzde 5,5 büyüyeceğini öngörüyor.