logo

Rusya’ya gıda ihracatı coşacak, tezgâha dikkat!

Ukrayna ve Kırım anlaşmazlığı nedeniyle Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar artarken, Rusya’dan karşı atak geldi. Rusya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptırım uygulayan ABD, AB, Kanada, Norveç ve Avustralya’dan et, balık, meyve - sebze, süt ve süt ürünleri alımını yasakladı.

Rusya, gıda açığını kapatmak için hemen Türkiye ile temasa geçti. Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi Rosselhoznadzor Başkanı Sergey Dankvert Türkiye’den sebze ve meyve ithalatının artırılması için bugün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil ile görüşecek.

İhracatta çıta yükselecek

Türkiye’nin Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatı son yıllarda iyi bir trend yakalamıştı. 2012’de 795 milyon dolar olan yaş meyve ve sebze ihracatı 2013’te 876 milyon dolara ulaşmıştı. Normal trendinde 2014 yılında yaş meyve sebze ihracatının 1 milyar dolar hedefini yakalaması bekleniyordu. Son gelişmeler üzerine ihracatın bu hedefi önemli miktarlarda aşması bekleniyor.

Görüşmelerin olumlu seyri halinde Rusya’ya balık ve tavuk ihracatının da halen hızlı bir artış temposuna gireceği belirtiliyor.

Milliyet