logo

Türkiye’de diyabet yüzde 90, obezite yüzde 44 arttı!

Bugün 14 Kasım Dünya Diyabet Günü. Tüm dünyada kronik hastalıklar içinde önemli bir yer tutan diabet hastalığındaki artış ürkütücü boyutlara ulaştı.

Türkiye’de diyabet görülme sıklığı 90’lı yılların sonuna göre yüzde 90 artarak yüzde 7.7’den yüzde 13.7’ye ulaştı. Obezite oranlarındaki artış ise yüzde 44. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre ise Türkiye’deki diyabetli hasta sayısı 5 yılda 2,5 milyon kişiden 5.2 milyon kişiye ulaştı. Diyabetteki artışın aynı hızla devam etmesi halinde uzmanlar, 2035 yılında dünya üzerinde yaklaşık yarım milyar insanın hastalıktan etkileneceğini öngörüyor.

Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Baskan, ülkemizde de diyabet sıklığının son yıllarda büyük artış gösterdiğine dikkat çekiyor; “Sağlık Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaklaşık 30 bin kişiyle gerçekleştirdiği “TURDEP-II” çalışması, diyabet ve obezite tablosunun ciddi oranlarda kötüleştiğini göstermektedir. Diyabet sıklığının yüzde 90 artarak yüzde 7.7’den yüzde 13.7’ye yükselirken obezite oranlarında yüzde 44 artış saptandığı görüldü. Diyabet komplikasyonlarının oluşturduğu sağlık harcamalarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaklaşık maliyeti bugün için 10 milyar TL’yi bulmaktadır. Toplumuzda çocukluk yaşlarından başlayarak beslenme düzenimizi ve hareketsiz yaşantılarımızı yeniden gözden geçirmeliyiz.”

Yürümüyoruz ve maalesef şampiyonuz

Dünya ortalaması yüzde 8.3’ken Türkiye’de bu oran yüzde 14.8’i buldu. Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, “Diyabet tsunami gibi bütün ülkelere yayılıyor. Ama Türkiye’deki artışı daha fazla” dedi.

Prof. Dr. Yılmaz, “Diyabet bu hastalıklar içinde mikrobik ve bulaşıcı olmayan tek hastalık. Buna rağmen tüm dünyaya yayılmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünya tarihinde ilk kez bir sonraki kuşağın ömrünün, önceki kuşaktan daha kısa olacağı konusunda uyarıyor. Nedeni açık, yeni kuşak hareketsiz bir yaşam sürüyor ve kötü besleniyor” uyarısında bulundu.

Sigara gibi şekerle de mücadele edilmeli

Ülkemizde 7.2 milyon diyabetli ve 12 milyon civarında obez olmasına rağmen sadece 550 civarında endokrinoloji ve metabolizma uzmanı mevcut. Bu uzmanlar aynı zamanda tiroid, hipofiz, sürrenal, gonad hastalıkları gibi ülkemizin çok önemli sağlık sorunlarıyla da baş etmek zorunda. Diyabete ayıracak yeteri kadar zamanları bulunmuyor. Bu nedenle diyabet ve obeziteyle mücadele eden uzman doktor sayısı artırılmalı. sağlıklı beslenme için devlet önlemler almalıdır. Özellikle çocuk ve gençlerin beslenmesinden başlanmalı. Okul kantinlerinde Avrupa ve ABD’deki gibi seçenekli sıcak yemek-sebze, meyve ağırlıklı mönüler sunacak düzenlemeler yapılmalı.

30 dakika yürüyüş bile yeter

Aslında diyabeti önlemek mümkün. Araştırmalara göre günde 30 dakika düzenli yürüyüş ve mevcut kilonun yüzde 5 oranında verilmesi dahi diyabetin yüzde 56 oranında azaltılmasını sağlıyor.

Milliyet