logo

'Soğuk değil, virüsler hasta ediyor'

Prof. Dr. Recep Akdur, kış aylarında nezle ve gribin artmasının soğuk havadan kaynaklanmadığını, kalabalık ortamlardaki virüs alışverişinin hastalığa yol açtığını belirterek, "Havaların soğuması ve çevre sıcaklığının düşmesi, bakterilerin ve virüslerin üremesini yavaşlatarak ömrünü kısaltır. Bu nedenle kış aylarında virüslerin hastalık oluşturması daha da zorlaşır" dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur yaptığı açıklamada, havaların soğumasıyla soğuk algınlığı, farenjit, larenjit, nezle, grip, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi sağlık sorunlarının artmaya başladığını söyledi.

Yalnız nezle ve gribin değil, hemen hemen bütün hastalıkların üşütmeye bağlandığına işaret eden Akdur, şöyle konuştu:

"Oysa ki böyle bir şey yok, insanın organları üşümez. Üşümek, insanın cildiyle çevre sıcaklığın düştüğünü algılamasından ibaret. İnsan bedeninde sıcaklık kontrol düzenekleri var. Bu nedenle de donma durumu hariç insan bedeninin sıcaklığı hiçbir zaman 36,5 derecenin altına düşmez. Kısacası hava sıcaklığı eksi kaç derece olursa olsun mide, böbrek ve akciğer gibi organlarımız üşümez. İnsanlar hastalıklarının üşütmeye bağlı olduğunu sandığı için kırk kat giyiniyor ama yine de nezle ve grip oluyor."

Millî Gazete