logo

Troyka'nın yeni adı Brüksel Grubu

Geçtiğimiz gün Yunanistan ile yeni plan konusunda teknik görüşmelere başlayan kreditörler, Troyka olarak bilinen AB Komisyonu, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yapısını değiştiriyor.

Yunanistan ile görüşmelerde artık üç değil beş kurum olacak. Brüksel Grubu olarak adlandırılan beşli yapıya eklenen iki kurum ise Avrupa İstikrar Mekanizması ve Avrupa Finansal Dengeleme Mekanizması.

Yunan bankalarına iyi haber

Öte yandan ECB, Yunanistan'a sağlanan acil durum likidite yardımının üst bandını yükseltti. Konuya yakın kaynaklara göre, Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalarının ülke merkez bankalarından alabileceği Acil Likidite Yardımı'nın (ELA) üst bandını 600 milyon euro artırdı. İsmini vermek istemeyen kaynaklara göre bu artış miktarı Yunanistan Merkez Bankası'nın talebiyle uyumlu. Merkez Bankası'nın ELA'yı her hafta gözden geçirecek olması, Yunan bankalarına kullandıracağı likiditeye ilişkin endişeleri ortaya koyuyor. Alman Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann "Yunan devletinin bankalar aracılığıyla finanse edilmesi ve bu yolla para politikası araçları ile ELA fonlamasına ulaşılması devlet fonlaması konusuna ilişkin endişeleri artırıyor" diye konuştu.

İşsizlik % 26.1'e yükseldi

Bankacılıkta bunlar olurken dün işsizlik rakamları da açıklandı. Komşu'da işsizlik 4. çeyrekte yüzde 25.5'ten 26.1'e yükseldi. İşsizlik bir önceki yılın aynı çeyreğinde yüzde 27.8 olarak gerçekleşmişti. Yunanistan'da sanayi üretimi ise ocakta geçen yıla göre yüzde 0.1 artış gösterdi.

Sabah