logo

'Enerjinin İpek Yolu' TANAP'ın temeli atıldı

Azeri Gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı TANAP'ta temel atma töreni gerçekleşti. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğalgaz Koridorunu oluşturacak. Bin 850 kilometre uzunluğa sahip hat, 20 ilden geçecek. TANAP'ta ilk gaz akışı 2018'de olacak.

Avrupa Birliği Komisyonu Enerji Birliği'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Kars'taki TANAP'ın açılış töreni öncesi, Avrupa'nın Türkiye ile enerjide yeni bir stratejik işbirliği kurulmasını istediklerini belirterek, 'Güney Gaz Koridoru için seçenekleri masaya yatıralım' dedi. İki günlük Türkiye ziyaretinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile görüşen Sefcovic "Avrupa'da ortak enerji piyasası oluşturmaya yönelik duyurduğumuz "Enerji Birliği" planında Türkiye önemli bir yer tutuyor. Enerji stratejimize bakarsanız, Türkiye önem atfettiğimiz ülkelerden biri. Zaten bunu duyurduktan sonra ilk ziyaretimi Türkiye'ye yapıyorum. TANAP projesinin başlatılması hem AB'nin enerji çeşitliliğinin arttırılması hem de Güney Gaz Koridoru'nun oluşturulması açısından önem arz eden bir proje. Bu Hazar Denizi'ndeki zenginlikleri Avrupa'ya taşıyacak ilk proje oma özelliği taşıyor" dedi.

TANAP nedir?

TANAP, projesinin amacı, Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğalgazın öncelikle Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınması. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğalgaz Koridorunu oluşturacak. Bin 850 kilometre uzunluğa sahip hat, 20 ilden geçecek. 1,3 milyon ton çelik boru kullanılacak proje 15 bini aşkın kişiye istihdam sağlayacak. TANAP'ta ilk gaz akışı 2018'de olacak.

Sabah