logo

'Çiftçinin sorunları çözülmeli'

Türkiye'de tarım 2014 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 7.1'ini karşıladı. İstihdamın yüzde 21.1'ini sağlayan tarım, işsizliği ise 2.1 puan düşürdü. Sektör 5.6 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla ekonomiye nefes aldırdı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, buna rağmen çiftçinin bu katkıların karşılığını alamadığını belirtiyor.

Bayraktar şöyle devam ediyor:

"Kırsalda gelir, ülke gelir ortalamasının üçte birinde kalıyor. Tarımdaki gelir düşüklüğünün en önemli sebebi yapısal sorunlar. Parçalanmış tarım arazileri nedeniyle işletme büyüklükleri 61 dekara düştü. Parsel büyüklüğü 5-6 dekara kadar indi. Bu kadar küçük parsellerde verimli tarımsal faaliyet yürütmek imkânı yok. Arazi Kullanımı ve Toprak Koruma Kanunu parçalanmanın önüne geçecek. Toplulaştırma çalışmalarıyla parseller ve işletmeler büyütülmeli. Buna müteakip sulama yatırımlarının tamamlanması, yüzde 60'a varan basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması çok önemli. Halen 5.9 milyon hektar olan sulanan arazi miktarının 8.5 milyon hektara çıkarılması, hem verimi hem de sulu tarımın yapıldığı, Türkiye'nin arz açığı bulunan yağlı tohumlar başta olmak üzere üretimi artıracaktır."

Maliyetler yük getiriyor

Üreticinin örgütlenemediği için ürününü de iyi pazarlayamadığını ifade eden Bayraktar, bundan dolayı tarla ile market arasında yüzde 400-500'lere varan farklar ortaya çıktığını söyledi. Bayraktar, gübre, mazot, elektrik, tohum, ilaç gibi girdilerdeki maliyetlerin de çiftçiye ciddi yük getirdiğini kaydetti. Bayraktar'a göre 2023'te Rusya, Kafkasya, Ortadoğu, Kuzey Afrika gibi ülkelerin gıda açığının önemli bölümünü Türkiye karşılayabilir. Yeter ki üretici desteklensin.

Dünya üzerinde milyonlarca insanın açlıkla mücadele ettiği küresel ısınmaya bağlı kuraklık, iklim değişiklikleri ve tüm dünyayı etkisi altına alan mali kriz göz, önüne alındığında çiftçiye olan ihtiyaç her geçen gün artıyor.

Afrika'da 4 kişiden biri aç

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun 1984 yılında aldığı kararla dünyada her yıl 14 Mayıs günü "Dünya Çiftçiler Günü" olarak kutlanıyor. Dünyada enerji ile birlikte en stratejik sektörlerin başında gelen tarımın emekçileri olan çiftçilerin önemi ise her geçen gün artıyor. Dünyada bir yanda açlık sorunu yaşanırken, 1.5 milyara yakın insanın da ihtiyacının çok üzerinde gıda tükettiği gerçeği ise en büyük açmazlardan biri. Birleşmiş Milletler raporuna göre, açlık son yıllarda azalmasına rağmen 805 milyon kişi hâlâ yetersiz beslenme problemi yaşıyor. Bazı Afrika ülkelerinde 4 kişiden biri kronik açlık çekiyor. Asya'da ise 526 milyon aç insan mevcut. Bütün bu veriler, dünyada hâlâ gıda güvencesinin önemli bir sorun olduğunu ortaya koyuyor. Gıda üretimini ise değişen iklim koşullarının getirdiği sel, yağış, don ve buna benzer tabii afetler negatif yönde etkiliyor. Artan enerji ve yem fiyatlarından dolayı cebindeki parası her geçen gün azalan çiftçi doğal afetlerle de boğuşmak durumunda kalıyor.

Sabah