logo

Kanada'da 6 bin çocuk öldü!

Kanada tarihinin kara sayfalarından biri olan yatılı kilise okulları ile ilgili kurulan komisyon, raporunu tamamladı. Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu olarak bilinen kurulun Başkanı Hâkim Murray Sinclair, yatılı okullarda 6 bin çocuğun öldüğünü açıkladı.

İlki 1840 yılında Batı Kanada’da açılan yatılı kilise okullarının, 1883 yılına gelindiğinde federal devletin “yerlileri çocukken yok edin” prensibinin uygulama merkezleri haline geldiğini söyledi. 1920 yılında çıkarılan kanunla 7 ila 15 yaş arası tüm yerli çocuklarının bu okullara verilmesi zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Sinclair, okullara kaydedilen çocukların yüzde 24’ünün kısa süre sonra öldüklerinin belirlendiğini anlattı.

Açlık ve hastalıktan öldüler

Kendisi de aynı zamanda Manitoba eyaletinin ilk yerli kökenli hâkimi olan Murray Sinclair, “Çocukların çoğu yetersiz beslenme ve hastalıklardan öldü. Araştırmalarımızda bazı çocukların deneylerde kullanıldıkları sırada öldüklerini de saptadık” dedi.

Sonuncusu 1996 yılında Regina kentinde kapatılan toplam 130 yatılı kilise okullarına, 150 binin üzerinde yerli çocuğun alındığı biliniyor. Komisyon kayıtlarına göre, bu okullarda eğitime tabi tutulanlardan 80 bini halen Kanada’da yaşıyor. Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper, 12 Haziran 2008’de federal parlamentoda düzenlenen bir törenle ailelerinden koparılarak, asimilasyon amacıyla bu okullara zorla gönderilen yerli Kanadalılardan resmen özür dilemiş, 1,9 milyar dolarlık da tazminat paketi açıklamıştı.

Millî Gazete