logo

Tarım arazileri bitiyor, 1 kg toprak altın değerinde!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım arazilerinin geri dönüşü olmayan bir şekilde elden çıktığını, işlenen ve uzun ömürlü bitkilerle kaplı kişi başına düşen arazi miktarının, nüfus artışının da etkisiyle 1990-2014 döneminde 4.9 dekardan 3.1 dekara indiğini bildirdi.

Bayraktar, Toprak Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, 1990-2014 döneminde, işlenen tarım arazisi ve uzun ömürlü bitki alanının yüzde 14 azaldığını kaydetti. Türkiye’nin dünyada toprak rezervi en fazla azalan 20 ülkeden biri olduğunu aktaran Bayraktar, şunları söyledi:

“Tarım arazileri, geri dönüşü olmayan bir şekilde elden çıkıyor. Sebepler içinde, geçmişte yaşanan hızlı nüfus artışını, kırsaldan kente göçü, yerleşimlerin içinden geçen karayollarını, bunların çevresinde kurulan sanayiyi, turizmi, madenciliği sayabiliriz. Ayrıca, her geçen gün erozyon, çölleşme, tuzlanma sürekli bozulmalara neden olmaktadır. Bunların yanında aşırı ve bilinçsiz sulama ve gübreleme işlemleri, uygun miktarda kullanılmayan pestisitler de topraklarımıza zarar vermektedir.”

‘Toplulaştırma önemli’

Bayraktar, miras hükümlerinden kaynaklanan arazi parçalanmasının zararlarına da değinerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın arazi toplulaştırma çalışmalarının çok önemli olduğunu belirtti. Bayraktar, “Ülke olarak ‘bir kilo toprak bir kilo altına eşdeğerdir’ sözünü benimseyerek topraklarımıza daha fazla sahip çıkmalı, tarım arazilerimizi daha verimli kullanmanın yollarını bulmalıyız” dedi.

Milliyet