logo

Yunanistan yağmurdan kaçarken doluya tutuldu

Yunanistan, iflastan kurtulmak ve avroda kalabilmek için referandumda halkın yaklaşık yüzde 61'inin reddettiği ağır şartları kabul etti.

Yunanistan ile Avro Bölgesi liderleri tarafından varılan anlaşmaya göre, kemer sıkma önlemleri ağırlaşarak devam edecek. Böylece, halkın referandumda kabul etmediği KDV artırımı dahil vergi düzenlemeleri, çalışma piyasası reformu ve emeklilik reformu gerçekleştirilecek.

Yanis Varoufakis'li görüşmelerde Avro Bölgesi liderlerinin tekliflerine sıcak bakmayan Yunanistan hükümeti, kemer sıkma politikalarına itiraz ederek ülkesinde referanduma götürmüş, Başbakan Aleksis Çipras da "evet" çıkması durumunda istifa edeceğini açıklamıştı.

yaklaşık 16 saat süren pazarlıkların ardından Avro Bölgesi liderleri tarafından kabul edilen kurtarma paketinin referandumda "hayır" denilen paketten çok farklı olmaması, hatta bazı şartlarının daha ağır olması ise şaşkınlığa neden oldu.

Halk reddetti, hükümet kabul etti

Referandumda Yunan halkının "kabul" yönünde oy kullanmadığı maddeler arasında, Atina Uluslararası Havalimanının, 39 bölgesel havalimanının, petrol şirketi, 35 devlet binası, birçok otoyol ve limanın özelleştirilmesi yer alıyordu. Yeni paketle, kamunun en değerli aktiflerinin transfer edilmesiyle Atina'da 50 milyar avroluk bir özelleştirme fonu oluşturulacak. Ayrıca, özelleştirmeler Troyka kurumlarının denetiminde yapılacak. Yunan varlıklarının bir kısmının bu fon tarafından yönetilecek olması anlaşmayı Yunanistan açısından daha da ağırlaştıran en önemli madde olarak dikkati çekiyor.

Yunanistan tüm bu şartları karşılaması halinde bile borçlarını kısmen de olsa sildiremeyecek.

AA