logo

Aşırı sıcak hava komaya sokabilir

Türkiye’de son 1 haftadır etkili olan kavurucu sıcaklar günlük hayatı olumsuz etkiliyor. Aşırı nemle birlikte sıcaklıkların 32 derecenin üzerine çıkmasıyla “sıcak sendromları” görülmeye başlanıyor.

Sıcakların olumsuz etkileri özellikle 4 yaşın altındaki çocuklar ve yaşlılarda ciddi riskler oluşturuyor. Güneş çarpması ve sıcak kramplarının yanı sıra ruh sağlığını da olumsuz etkileyen aşırı sıcaklar, sinirlilik, uyku bozukluğu gibi sorunlara da yol açabiliyor. Prof. Dr. Birsel Kavaklı’nın sıcaklık hastalıklarına karşı alınması gereken önlemler ve sıcak günlerde sağlıklı kalmanın yolları hakkındaki uyarıları şöyle;

Sinir sistemi bozuklukları

Hava sıcaklıklarının arttığı dönemlerde en çok karşılaşılan sağlık sorunu sıcak çarpmasıdır. Sıcak çarpması yüksek ateş, terleyememe, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı ve nabız hızlanması gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Çocuklar, yaşlılar, kronik rahatsızlığı olan ve açık tenli insanların daha fazla etkilendiği sıcak çarpmasında, komaya kadar gidebilen sinir sistemi bozuklukları yaşanabilmektedir. İlerleyen aşamasında algılama ve koordinasyon yeteneği ile görme bozukluğu, göz çukurlarının belirginleşmesi ve bilincin kaybolması ortaya çıkabilir.

Kramplara karşı ayran

Aşırı sıcaklarda vücudu tehdit eden başka tehlike de sıcak kramplarıdır. Terleme ile kaybedilen su ve tuzun sadece su içilerek karşılanması yeterli değildir. Bu durumda kanda sodyum değeri düşük olarak kalacağından, sıcaklara bağlı kramplara neden olacaktır. Kramplar, kısa sürelidir ancak tekrarlayıcı olması nedeniyle can yakıcı olabilir. Genellikle bacak ve karın bölgesinde gözüken kramplarda sakin olmak gerekir. Heyecan yaşanan krampın etkisini daha da artırabilir. Kramp durumunda hastanın serin bir yerde dinlenmesi sağlanmalıdır. Dinlenme sonrası krampta azalma olmadıysa, 1-2 bardak tuz içeren sıvı alınmalıdır. Kramp girmiş kasa, kesinlikle masaj yapılmamalıdır.

Yaşlılar ve hamileler 6 saat dışarı çıkmasın

Sağlık için güneş ışınları her ne kadar gerekliyse de uzun vadede deri kanserlerine neden olabileceği unutulmamalıdır. Uzun süre ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalanlarda erken yaşlanma, ciltte deformasyon, leke ve cilt kanseri risklerini artırmaktadır. Deri tipi ne olursa olsun belli bir sürenin üstünde güneş ışınlarına maruz kalınması, UV ışınlarının erken, orta ve geç dönemde etkileri olacaktır. Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik hastalığı olanlar güneş ışınlarının dik geldiği Sabah 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Egzersizler havanın serin olduğu akşam ya da sabah yapılmalıdır.

Klimaya dikkat!

Sıcak havaların vazgeçilmezi klimalar klimalar doğru kullanılmadığı zaman birçok hastalığa neden olabilir. Özellikle çocuklar, yaşlılar, üst ve alt solunum yolu ile ilgili problemi olanlar klima kullanımına daha fazla dikkat etmelidirler. Zatürrenin en önemli nedenlerinden birinin klima olduğu unutulmamalıdır. Yatarken klimaları düşük ısılarda bırakmak yerine 23-24 derecelerde çalıştırmak daha doğrudur. Ortamdaki nem kişide rahatsızlık yapacağı için klimaların nem alıcı özelliğini devreye sokmak daha sağlıklı olacaktır. Evlerde kullanılan klima gibi otomobillerde de soğuk havanın direk vurmasından kaçınılmalıdır. Klimaların direkt olarak kişinin üzerine soğuk hava üflemesi, yüzdeki sinir kılıfı üzerine etki ederek, ödem ve yüz felci oluşturabilir.

Milliyet