logo

Çin büyük patlamanın şokunda!

Çin’de önceki gece gerçekleşen ve en az 50 kişinin hayatını kaybettiği patlamaya neyin neden olduğu henüz netleşmedi. Kesin olansa yaşanan felaketin büyüklüğü.

Çin’in liman kenti Tiencin’deki endüstri bölgesinde önceki gece yaşanan patlamada can kaybı 50’ye yükseldi, yaralı sayısı ise 500’den fazla. Yaralılar arasında onlarcasının durumunun kritik olduğu ifade edilirken ölenlerden 12’sinin itfaiye görevlisi olduğu açıklandı. 36 kişi ise hâlâ kayıp. Tehlikeli kimyasal maddelerin olduğu bölümde yaşanan devasa patlama uzaydaki uydular tarafından bile görüntülendi.

Gözlem ofisi deprem zannetti

Dünyanın en büyük 10’uncu limanına sahip olan sanayi bölgesindeki patlama 2 km’lik alanda bulunan binaların camlarının patlamasına neden oldu. 7 km ötede ikamet edenler bile patlamanın gürültüsüyle uyanırken, kapı ve pencerelerinin sallandığını anlattı. İlk patlamanın 3 ton, ikincisinin ise 21 ton TNT infilakıyla eşdeğer olduğu belirtilirken olayın yaşandığı yerden 160 km uzaklıkta bulunan Pekin’deki ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’nin gözlem ofisi, patlamayı sismik hareket olarak kaydetti. Çin resmi medyasına göre; patlamalar, nakledilen patlayıcıların havaya uçmasıyla yaşandı ancak patlamaya neyin neden olduğu henüz netleşmedi. Şinhua haber ajansı ilk patlamayı 30 saniye sonra ikincisinin izlediğini ve daha sonra başka patlamalar da yaşandığını bildirdi.

7.5 milyon nüfuslu bir liman ve sanayi kenti olan Tiencin sokakları patlamanın etkisiyle savrulan parçalarla doldu. Limanda bulunan yüzlerce araç ise kullanılamaz hale geldi. Çin medyası, patlamanın yaşandığı deponun sahibi olan Ruihai Logistics şirketinin üst düzey yöneticilerinin sorgulandığını duyurdu. Endüstri merkezinde patlama sonrası devam eden yangına yaklaşık 1000 itfaiye görevlisi ve 140 itfaiye aracı müdahale ediyor.

Çin'de bu ilk değil

Kazayla ilgili açıklama yapılmasa da yükleme/nakliye aşamasındaki güvenlik ihlali öne çıkan ihtimal. Çin’in bu konulardaki sicili de parlak değil. Başta madenler olmak üzere her yıl pek çok endüstriyel kaza yaşanıyor. Temmuz ayında da bir havai fişek deposunda gerçekleşen patlamada 15 kişi hayatını kaybetmişti. Geçen yıl Şanghay’da araba yedek parçası üreten bir fabrikada gerçekleşen patlamada da 68 kişi ölmüş, 187 kişi yaralanmıştı.

Hürriyet