logo

Avrupa ülkeleri sınırlarına asker konuşlandırıyor

Almanya pasaport kontrolüne başlarken, Avusturya sınıra 2 bin 200 asker konuşlandıracağını açıkladı. AB ise insan kaçakçılarına yönelik askeri operasyon tasarısını onayladı.

Avrupa haftalardır süren göçmen krizine çare bulamayınca hükümetler radikal kararlar almaya başladı. Bir yıl içinde bir milyondan fazla mülteci bekleyen Almanya, Avrupa Birliği ülkeleri içinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen sistemini geçici olarak askıya aldı.

Alman yetkililerin ilk pasaport kontrolleri önceki gece Avusturya sınırında gerçekleşti. Sadece göçmenler değil, Avusturya'dan gelen tüm vatandaşlara pasaport soruldu. Sınırı geçmek isteyen Suriyeli mülteciler ise en yakın göçmen kamplarına sevk edildi. Bu durumun ardından, Schengen vize sisteminin askıya alındığı yorumları yapıldı.

Berlin'in bu kararını Fransa, Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya da takip etti. Macaristan sınırına 2 bin 200 asker gönderen Avusturya, kontrolleri artıracağını duyurdu. Macaristan'da dün geceden itibaren yürürlüğe giren kanuna göre, sınırı izinsiz geçenler hapse atılabilecek.

Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği üye ülkelerinin içişleri bakanları insan kaçakçılarına yönelik askeri operasyon düzenleme tasarasını onayladı. İtalya'ya ulaşmak için Libya'dan yola çıkan 700'den fazla göçmenin Akdeniz'de hayatını kaybettiği nisandaki kazanın ardından gündeme gelen tasarı, dünkü oturumla kabul edildi.

Sabah