logo

Petrol üreten zarar edecek

Maliyet baskısı altında ezilen petrol üreticileri için başabaş noktasına 1 dolar kaldı. Varil fiyatı yedi yılın en düşük seviyesi olan 41 dolara kadar gerileyince iflaslar da arttı. 2015'te iflas eden her iki kurumsal şirketten biri enerji sektöründen oldu

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) aldığı üretimi kısmama kararı sonrası petrol fiyatlarındaki düşüş de hız kazandı. 41 dolar seviyelerine inen varil fiyatı başabaş noktası olan 40 dolara doğru ilerliyor. 40 dolar ve altı zarar anlamına geliyor. Dün Brent tipi petrol varil fiyatı yedi yılın en düşük seviyesi olan 41.75 dolara kadar geriledi. Brent petrolü en son Mart 2009'da bu seviyeyi görmüştü. ABD ham petrolü de 2015'in en düşük seviyesi olan 37.75 dolara geriledi.

Bir yandan stratejik riskler, diğer yandan kaya gazı üreticilerinin üretimi artırması sonucu 40 dolarlar telaffuz edilmeye başlandı. Buna bir de ambargodan çıkacak İran'ın 2016'da piyasaya geri dönmesi de eklenince fiyatta hızlı bir yukarı seyir olmayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Sabah