logo

'Telefon dolandırıcılığına kanmayın!'

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘İletişim Yolu ile Dolandırıcılık’ çalıştayı, İstanbul’da başladı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, geçen yıl iletişim yoluyla dolandırıcılıkta 9 bin 950 olayın meydana geldiğini, şüpheli olarak yakalanan 1780 kişiden 786’sının tutuklandığını belirterek, “Hiçbir savcı, hakim, asker ve polis sizden böyle bir talepte bulunmaz, ‘Şuraya lütfen para yatırın’ demez. Hakim, savcı, başkomiser, asker sıfatıyla arayıp bir yere para yatırmanızı istiyorlarsa, biliniz ki o kişi dolandırıcıdır”’ dedi.

‘Farkındalığı artırmak’

İletişim yoluyla dolandırıcılığı önlemenin en etkili yollarından birisinin toplumda farkındalığı artırmak olduğunu ifade eden Lekesiz, “İçişleri Bakanlığı’nın tüm verileri analitik bir yaklaşımla Adalet Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Bilgi Teknolojileri Kurumu, GSM operatörleri, EPDK, Türkiye Futbol Federasyonu, BDDK, Türkiye Bankalar Birliği gibi kurumlarla işbirliği içinde ele alınmıştır” dedi. Farkındalığı artırmak için yapılan çalışmaları da anlatan Lekesiz, söz konusu suçun, nitelikli dolandırıcılık veya yağma kapsamına alınarak, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun ilgili maddesinde yer alan katalog suçlar arasına dahil edilmesi yönünde Adalet Bakanlığı ile çalışmaların devam edeceğini sözlerine ekledi.

34 milyon abone bilgilendirildi

Türkiye genelindeki dolandırıcılık olaylarının yüzde 30’unu iletişim yoluyla gerçekleşti. Mağdurların yüzde 60’ı 40 yaş ve üzerinde, yüzde 21’i üniversite mezunu ve yüzde 65’i erkek. Şüpheliler, suça konu vatandaşların mal varlıklarının yüzde 60’ını bankacılık işlemleriyle, yüzde 27’sini elden teslim ettirerek ve yüzde 13’ünü belli bir yere bıraktırarak mağdur etti. Şüphelilerin yüzde 75’i ise 18-40 yaşında arasında. Vatandaşların bilinçlendirilmesi için yapılan çalışmalar kapsamında, 2014’te Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından iletişim yoluyla dolandırıcılık konulu uyarı metni, ülkedeki tüm camilerde kurban ve Ramazan bayramları ile cuma hutbesinde okutuldu. Geçen yıl 309 bin 689 broşür, 10 bin 300 afiş, 8 bin stiker dağıtılırken, EPDK aracılığıyla elektrik ve doğalgaz faturalarında yer alan uyarı metinleriyle 3 ayrı dönem halinde toplam 34 milyon aboneye bilgilendirme yapıldı.

Milliyet