logo

Fındığın üretici fiyatı 8, raflardaki fiyatı 80 lira

Hasat sezonu başında 13 lira olan fındık alım fiyatının 8 liraya geriledi. Hasat ettiği ürününü satmayıp, fiyatın yükselmesini bekleyen üreticiler düşük fiyat karşısında ne yapacağını şaşırdı.

Üreticide 8, kuruyemişçide 80 TL

Üreticinin 8-9 liraya sattığı fındığın kilosu kuruyemişçi ve marketlerde ise 100 liraya kadar çıkıyor. 2014’te don olayı nedeniyle fındık rekoltesi düşük çıkıp da fındık fiyatı üreticide 20 liraya yükselince kuruyemişçi ve marketlerde kavrulmuş fındığın kilosu 100 liraya dayanmıştı. 2015 sezonunda fındık rekoltesi normal seviyesine ulaştı ve üretici fiyatları 8 liraya kadar geriledi.

Buna karşın kuruyemişçi ve marketlerde fiyatlar 2014 seviyesinde takılı kaldı. Kuruyemişçi ve marketlerde kalitesine göre kabuklu fındık 40 - 50, kavrulmuş fındık 46 - 62, çiğ fındık içi 60 - 80 liraya satılıyor. Marketlerdeki paketli ürünlerin kilosu ise 100 liraya dayanıyor.

Fiyat neden düştü?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, fındık fiyatındaki gerilemenin nedenlerini şöyle anlattı:

“Sezon başında üreticilere, fındığı satmayın dedik. Serbest piyasa kurallarına göre doğru yaptık. Çünkü pazara fındık inmezse fiyat artacaktı. Pazara fındık inmemesine rağmen fiyatlar düştü. Bundan sonra serbest piyasanın sorgulanması lazım, serbest piyasa sistemi çöktü. Artık fındıkta devlet elinin olmasını istiyoruz. Fındıkta yabancı bir firma ve yerli işbirlikçileri tekelleşmeye gidiyor.”

Milliyet