logo

Sigara her yıl 6 milyon insanı öldürüyor

Yeşilay'ın verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'de ölümlerin yüzde 23’ü tütün kullanımına bağlı hastalıklardan kaynaklanırken, 15 yaş üzerinde 16 milyon kişi sigara bağımlısı. Prof. Dr. Mücahit Öztürk, insan ve toplum sağlığına zarar veren sigaranın içerisinde 4000’den fazla zehirli kimyasal barındırdığını söyledi.

Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasının verilerine göre, Türkiye'de 15 yaş ve üzeri bireylerin 2008 yılında yüzde 31,3'ü her gün veya ara sıra tütün ve tütün mamullerini kullanırken, bu oran 2012 yılında yaklaşık yüzde 27’ye düştü.

Türkiye'de erkeklerin sigara kullanım oranı kadınlara göre daha fazla olurken, yetişkinlerde sigara içme oranında düşüş olmasına karşın gençlerde artış yaşanıyor.

Türkiye sigarayla mücadelede ilk dört ülke arasında

Türkiye'nin, 2006 yılından bu yana tütün kontrolüyle ilgili yaptığı aktif çalışmalar başarılı şekilde devam ediyor. Türkiye bu kapsamda tütünle mücadelede Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği kriterlere göre, dünyada başarılı ilk dört ülke arasında yer alıyor.

Tütün kontrolüyle ilgili yapılan son çalışmalardan sonra Türkiye'de 2008 yılına göre yaklaşık 2 milyon 200 bin kişinin sigarayı bıraktığı, kapalı alanlarda sigara dumanına maruz kalma yüzde 60 ve yasak olmamasına rağmen evlerde sigara içenlerin oranı ise 35 azaldı.

Her yıl 50 bin yeni akciğer kanseri vakası

Dünya Akciğer Vakfı, mevcut eğilimin sürmesi halinde bu yüzyılda 1 milyar kişinin sigara içmesi ya da dumana maruz kalması yüzünden hayatını kaybedeceğini belirterek, sadece 2013 yılında 6 milyondan fazla kişinin tütünün neden olduğu hastalıklar yüzünden öldüğünü açıkladı.

Türkiye'de her yıl 50 bin yeni akciğer kanseri vakasının ortaya çıktığı, bunların yüzde 80 ile 90’ının tütün ürünlerinin tüketiminden kaynaklandığı belirtilirken, DSÖ verilerine göre de tütün, kanserden ölümlerin yüzde 22'sinden sorumlu.

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, insan ve toplum sağlığına zarar veren sigaranın içerisinde 4000’den fazla zehirli kimyasal barındırdığını söyledi.

Bırakın, kalp krizi riskiniz yarı yarıya azalsın

Sigara, hem ülkemizde hem dünyada ilk sırada yer alan en önemli sağlık sorunudur. Sigara sadece fiziksel olarak değil ruhsal etkisi ve sosyal yönü ile de bağımlılığa neden olmaktadır. Sigara içmenin ağız, dil, gırtlak, soluk ve yemek borusu, mide, pankreas, böbrek, mesane, rahim ağzı kanserlerine neden olabileceği unutulmamalıdır. Sigaranın bırakılması ile 1 gün içinde kalp krizi geçirme riski yarı yarıya azalmaktadır. Bunun yanı sıra pek çok organ ve doku kanseri, gastrit/mide ülseri, KOAH gibi sigaranın yola açtığı hastalıklara yakalanma riski de azalmaktadır.

Bir nefeste 10 katrilyon zehirden kaçının

Sigaradan çekilen bir nefesle milyonlarca zararlı molekül kana karışmaktadır. Bir solukta 10 katrilyon oksidan akciğerlerdeki hava keseciklerinden kan dolaşımına geçmektedir. Başta sigaranın zararı sadece akciğerler gibi görülse de kanın ulaştığı tüm doku ve organlara da ulaşmaktadır. Pek çok sağlık sorununa sebep olan sigara, aynı zamanda ciltte lekelere, dişte ise kayıplara ve lekelenmeler ile estetik problemlere de neden olmaktadır. Sigarayı bırakmaya başladığınız andan itibaren ve diş ve ciltteki nikotine bağlı lekeler de kaybolacaktır.

TRT Haber