Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin raporunda Myanmar'ın Arakan eyaletinde yaşayan Müslüman Rohingyalıların maruz kaldığı zorla çalıştırma, vatandaşlıktan reddedilme gibi bir dizi insan hakları ihlalinin insanlık suçu olduğu belirtildi.
Raporda, Rohingyalılara uygulanan hak ihlâllerinin sistematik olduğu ifade ediliyor.
Arakanlılara tanımlama adımı
Myanmar'ın yeni lideri Aung San Suu Kyi, BM'nin "Rohingya Müslümanlarının mâruz kaldığı sistematik ayrımcılık ve insan hakları ihlalleri insanlığa karşı suç sayılabilir." raporunun ardından ayrımcılığı tasdikleyen 'Arakan' kelimesinin artık kullanılmayacağını söyledi
Suu Kyi hükümeti BM özel röportörü Yanghee Lee'ye artık yaşanan olumsuzlukları geride bırakıp, kafalardaki 'ülkeye kaçak olarak giren Arakanlı' imajını değiştirmek için artık Arakanlı kelimesini kullanmayacaklarını açıkladı. Suu Kyi ayrıca “Barışı getir ve geliştir" adlı bir programla, Arakanlı Müslümanlar ile bölgedeki Budistler arasında 2012 yılında başlayan ve önü alınamayan çatışmalar sebebiyle göçe zorlanan insanların hayatlarını düzeltmek için adım atacaklarını belirtti.
Myanmar'da 1.1 milyon kişinin yaşadığı bölgede 'Arakanlılar' olarak anılan Müslüman etnik grup, birçok Budist tarafından Bangladeş'ten kaçak yollarla ülkeye giren kişiler olarak tanımlanıyordu. Önceki askeri hükümet, Arakanlıları ülkeden atmayı denemiş ve Budist-Müslüman çatışmaları körüklenerek bölgede kan dökülmüştü. Yeni Myanmar hükümeti, 29 Mart'ta Arakan bölgesindeki OHAL'i kaldırmıştı.
Dünya Bülteni