logo

Şimdi itikâf vakti...

Peygamber (sas) Efendimizin itikâf sünnetinin günümüzde ihya edilmesi gayesiyle çalışma yapan Genç İtikâf Grubu tarafından Ramazan ayının son on günü Türkiye genelindeki birçok şehirde itikâf programı düzenleniyor. 

Hz. Âişe’nin rivayet ettiğine göre Peygamber Efendimiz orucun farz kılınmasından ömrünün sonuna kadar Ramazan aylarının son on gününde itikâfa girmiştir. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 67, 129).

Bir yerde bekleme, durma anlamına gelen itikâf, akıl bâliğ veya temyiz kudretine sahip bir Müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet niyetiyle bir süre durması anlamında bir fıkıh terimidir. Erkekler cemaatle 5 vakit namazın kılındığı mescitlerde, hanımlar ise evlerindeki uygun bir ortamda itikâfa girmektedir. 

Özellikle günümüz gençlerinin itikâfı tanımalarını, sevmelerini ve yerine getirmelerini sağlamak gayesiyle üç ayların başından itibaren çalışmalarına başlayan Genç İtikâf Grubu, faaliyetlerini itikâfın yapılacağı bugünlerde yoğunlaştırdı.

Kişinin Rabbi ile yakınlığını artıran, kişiye nefsiyle mücadeleyi, zikri, tefekkürü yoğun olarak uygulama imkânı veren; değişim ve mânevî gelişim için çok önemli bir fırsat olan itikâfı tanımayan ve uygulamayan kimse kalmasın düşüncesiyle hareket eden Genç İtikâf Grubu, geçtiğimiz sene olduğu gibi bu Ramazan’da da Türkiye genelindeki birçok camide itikâf programı organize ediyor.  

İnternet sitesi ve sosyal medya üzerinden kamuoyuna yönelik itikâf tanıtım çalışmalarına devam eden Genç İtikâf Grubu, bu sene 6 dilde de yayın yapan www.itikaf.org ile Türkiye dışında dünya Müslümanlarına da itikâfı tanıtmayı amaçlıyor. 

İtikâfla ilgili birçok bilginin yer aldığı www.itikaf.org sitesinde zikir, tefekkür ve kadir gecesini değerlendirmenin önemi de vurgulanıyor. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Türkiye genelindeki itikâf için izin verdiği camiler listesine www.itikaf.org/camiler sayfasındaki harita üzerinden ulaşılabiliyor. 

Detaylı bilgi için www.itikaf.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.