logo

Brexit’ten geri dönüş konuşuluyor

Birleşik Krallık, 23 Haziran’daki Brexit yani Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma referandumunda çıkış yönünde tercih kullanarak dünyayı şaşırttı. Birleşik Krallık’ın AB’de kalmasını mümkün kılacak 4 yol konuşulsada komisyonda gerginlikler de başladı.

1- Parlemento Durdurabilir: Referandumun bağlayıcı bir özelliği yok. İngiliz parlamentosu halkın isteğini yerine getirmek zorunda değil. AB'den çıkılacağına ilişkin Brüksel'e resmi bir bildirimde bulunulmasını öngören Lizbon Antlaşması'nın 50'nci maddesinin de mutlaka feshedilmesi gerekmiyor.

2- İskoçya ve İrlanda Önleyebilir: İskoçya ve İrlanda AB'de kalma yönünde oy kullanırken, İngilizler ve Galler bölgesi Brexit yönünde oy kullandı. Birleşik Krallık'ta 2:2 eşitlik var. İskoçya Bölgesel Yönetiminin Başbakanı Nicola Sturgeon, bugün Brüksel'de temaslarda bulunacağını söyleyerek, "İskoçya'nın AB üyesi olarak ortak pazar içinde kalması için uzman ekip oluşturacağız" dedi.

3- İkinci Referandum Mümkün mü?: İstenen sonuç çıkana kadar oylama yapılması teorik olarak mümkün. Şimdiden 3 milyon 600 binden fazla İngiliz, referandumun tekrar edilmesi için başlatılan imza kampanyasına destek verdi. İmzacılar ise çoğunlukla gençler ve sonradan İngiliz vatandaşı olanlar. Birçok kişinin verdiği AB karşıtı oydan pişmanlık duymuş olabileceği düşünülüyor. Politikacılardan da pişmanlık belirtileri gösterenler var.

4- AB Brexit'in Önünü Tıkar mı?: İngiltere'nin Lizbon Antlaşması'nın 50'nci maddesini feshetmemesi ve Brüksel'in ne pahasına olursa olsun İngilizleri AB'de tutmak istemesi halinde, AB'nin ayrılma yolunu tıkaması mümkün. Ancak Brüksel'den referandum sonrası gelen açıklamalar, şu anda AB'nin Brexit'in bir an önce yoluna konularak sonuca ulaşılmak istendiğini gösteriyor. Aksi halde uzun sürecek bir belirsizliğin AB'yi felce uğratacağı düşünülüyor.

Sabah