logo

Helal sermayeye helal sertifikası geliyor!

Gıdadan turizme, kozmetikten ambalaj materyallerine kadar birçok alanda helal sertifikası düzenleyen Türk Standartları Enstitüsü (TSE), dünyada bir ilki gerçekleştiriyor. Uzun süredir üzerinde çalışılan 'Helal Sermaye Sertifikası'nda sona gelindi. Sermayesinin helal olduğunu ispatlayan işadamlarına bu sertifikadan verilecek.

Kriterler belirleniyor

Sertifikayı alan işletmeler, hem çalışanlarına "Size helal para veriyorum" diyebilecek hem de tüketicilere sundukları ürünlerin helal parayla yapıldığını sertifikalandırmış olacak. İşadamlarının sertifikayı alabilmesi için kriterler de belirleniyor. İşletmeler, sermayelerinde faiz geliri bulunuyor mu, ya da işçilerinin alacaklarını zamanında ödüyorlar mı, kasasında para bulunmasına rağmen devlete olan borçlarını ödüyor mu gibi soruların cevabını verdikten sonra bu sertifikaya sahip olabilecek. Şirketler bu kriterler baz alınarak denetlenecek.

İlgili kuruluşlarla irtibata geçilerek kriterlere uygunluklar kontrol edilecek. Örneğin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile irtibat sağlanarak, işverenin çalıştırdığı işçilerin sigorta primlerini düzenli yatırıp yatırmadığı ya da maaşlarını ödeyip ödemediği kontrol edilecek.

Şirket sermayelerinin mali gizliliğe zarar vermeden denetlenebilir olması ve şeffaflık ölçütleri de helal sertifikası verilmesinde ön koşullardan biri olacak. TSE'nin çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeni sertifikanın dünyaya örnek teşkil edecek şekilde mevzuatlandırılması da düşünülüyor. Böylece helal gıdada olduğu gibi helal parada da dünyanın adresinin Türkiye olması hedefleniyor.

Sabah