logo

Dünya Helal Zirvesi İstanbul'da

Dünya Helal Zirvesi, yurt içi ve yurt dışından alanında otorite kabul edilen birçok uzmanın katılımıyla İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı. Burada konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bugün dünyada nüfus bakımından yüzde 25'e yakın olan Müslüman ülkelerin dünya ticaretinden sadece yüzde 10 pay aldığını belirterek, "Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Bu tabloyu değiştirmek hepimizin görevidir." dedi.

Müslümanların nüfusunun dünyada 1,8 milyarı bulduğunu dile getiren Özlü, bu nüfusun, dini hassasiyetlere uygun mal ve hizmetlere olan talebinin her geçen gün arttığını söyledi.

Özlü, "Başta gıda olmak üzere, kozmetik, ambalaj, finans, tatil ve daha birçok farklı sektörde helal tüketim ihtiyacı doğuyor. Sadece gıda ile ilgili rakamları paylaşmak bile, konunun hem sosyal hem de ekonomik yönden nasıl ciddi bir boyut taşıdığını ortaya koyuyor." dedi.

Özlü, artık birçok ülke ve kuruluşun helal belgelendirme konusunda standartların hazırlanması, uyumlaştırılması ve belgelendirilmesi için çalışmalar yaptığını belirterek," modern ekonomilerde standartlar, sadece tüketiciler için değil, üreticiler için de büyük bir önem taşır. Özellikle gelişmiş ülkeler, standartları kendi lehlerine olacak şekilde belirler ve uygular. Kendi ihtiyaçlarını ve yetenekleri, standart olarak diğer ülkelere de dayatır." dedi.

Özlü, sözlerine şöyle devam etti:

"Bütün Müslüman ülkeler ve halkların kabul ettiği, ehil, güçlü, güvenilir, standartları tavizsiz uygulayacak bir akreditasyon mekanizmasını çalıştırmalıyız. açıklamasında bulundu.

"Helal belgelendirmede farklılıkları gidermeliyiz"

Özlü, üreticilerin özellikle İslam ülkelerindeki pazarlara girebilmeleri açısından helal belgelendirme faaliyetlerinin önemli bir zemin olacağını kaydederek, buradaki temel problemin "helal belgelendirme alanında belirlenmiş ortak standartların eksikliği ve helal belgelendirmedeki farklı uygulamalar." olduğunu vurguladı.

Bu durumun uygulamada bir düzensizlik getirdiği gibi uluslararası ticaretin gelişimine de engel teşkil ettiğini aktaran Özlü, bu nedenle, helal belgelendirmede temel anlayış ve uygulama farklılıklarını gidermeleri veya en aza indirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Dünya Helal Konseyi (WHC) Başkanı Şeyh Thafier Najjar ise gıdanın yaşamın temel unsurlarından biri olduğunu belirterek, Allah’ın emrettiği şekilde helal gıdalarla beslenmek gerektiğini vurguladı.Najjar, "Bizim görevimiz insanlara hizmet. Yediklerimizin sağlıklı ve helal olduğuna dikkat etmeliyiz. Bu Müslümanlar olarak bizim görevimizdir. Biz Müslümanlar olarak helalin koruyucusuyuz. Bu Allah tarafından bize indirilen bir emir." diye konuştu.

AA