logo

Yorgunluk ve stres uyku problemine sebep oluyor

Bilgisayar başında uzun oturma ile sürekli gergin ortamlarda çalışmak uykuya dalma güçlüğü ve uykunun kalitesinde bozulmaya neden oluyor.

Nöroloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Zerrin Pelin, "Bilgisayar başında uzun oturma ile sürekli gergin ortamlarda çalışmanın getirdiği özellikle boyun çevresi kaslarının sertleşmesi durumu, uykuya dalma güçlüğü ve uykunun kalitesinde bozulmaya neden olmaktadır. Bu da günlük hayatta yorgunluk ve uykululuk hali oluşturmaktadır." dedi.

Pelin, aşırı uyuma isteğinin farklı hastalıkların sonucunda ortaya çıkabildiği gibi yetersiz uyumanın getirdiği normal bir süreç de olabileceğini söyledi. Uyku ile ilgili şikayetlerin psikiyatrik bir hastalığa bağlı ise mutlaka tedavi edilmesi gerektiğine işaret eden Pelin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tedaviyle destekleyici, kişiyi rahatlatacak faaliyetlerin artırılması, mutlaka spora vakit ayrılması ve güneş ışığından özellikle sabah saatlerinde faydalanılması gerekmektedir. İyi ve kaliteli bir uyku için yatağa girerken kaslarımızın gevşemiş olması gerekiyor. Bunun için ılık bir duş alabilirsiniz. Unutulmaması gereken şey, tüm aktiviteleri bir anda bitirip uyumak istediğinizde bu mümkün olmayacaktır. Uyumadan önce kendinize biraz zaman ayırın ve rahatlayın."