logo

Somali'de kıtlık genişliyor

Son 6 yılın en büyük kuraklığının görüldüğü, zaten on yıllardır açlıktan kırılan Somali’de 3 milyon Somalili, bir lokma yiyecek bulmak umuduyla yollara düştü.

Büyük şehirlere ulaşmayı başaran Somalililer ya kurulan kamplarda ya da kent merkezine yakın boş buldukları arazilerde çalı çırpıdan yaptıkları çadırlarda hayatta kalmaya çalışıyor. Kitlesel göçler nedeniyle tüm uluslararası yardımların yetersiz kaldığı ülkede, temiz su, gıda ve ilaç sıkıntısı had safhaya ulaştığı için kitlesel ölümler yaşanmasından endişe edilirken, kıtlığın 6 milyon insanı etkileyeceği tahmin ediliyor.

Kıtlıktan kaçan onbinlerce insanın sığındığı Baidoa şehrinin yakınındaki bin 500 kişilik kampta, son iki günde 7 kişi çeşitli hastalıklardan dolayı hayatını kaybederken, kadınlar da yetersiz beslenmeden dolayı düşük yapmaya başladı.

Kamp sorumlusu Muhammed Metkus, zaten yaşanan açlığa bir de kuraklığın eklenmesiyle çaresiz kaldıklarını belirtip, “Kıtlık ve hastalıklardan en çok çocuk ve kadınlar etkileniyor. Kampta hamile kadınlar bitkin durumda. Yeteri kadar beslenemedikleri için çocukları da gelişemiyor” bilgisini veriyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de yılbaşından bu yana Somali’de 13 bin kişi koleraya yakalandı, 343 kişi bu hastalık nedeniyle can verdi. Koleraya karşı çeşitli sağlık kuruluşları, korunma eğitimi veriyor.

Özellikle Somali’den ayrılıp bağımsızlığını ilan eden Somaliland bölgesinde, şiddetli kuraklığın hayati tehlike oluşturduğu belirtiliyor. 2017’nin başlarından itibaren Somali, Nijerya, Yemen ve Güney Sudan’da kıtlık, yaklaşık 20 milyon insanın yaşamını tehdit ediyor. Şubat ayı ortalarında Güney Sudan yönetiminin yaptığı açıklamada, bahsi geçen ülkelerde birçok bölgenin kıtlıktan etkilendiği belirtildi.

Durum üzerine geçtiğimiz Perşembe BM bölgede kıtlık alarmı verdi, geniş boyutlara ulaşan kıtlığın önüne geçilebilmesi için elde bulunan kaynakların üç misline ihtiyaç olduğunu duyurdu. Öte yandan Bağışçılara yapılan çağrıda, krizin durdurulabilmesi için 864 milyon dolara ihtiyaç olduğu söylendi. Somali geçtiğimiz 20 yılda siyasal sorunlar ve güvenlik krizleri ile boğuşurken, yaşanan şiddetli kuraklık sebebi ile iki büyük kıtlık geçirdi. Özellikle 2011’de yaşanan kıtlık çok sert geçti, 260 bin insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

 

Hürriyet