logo

Yılda 100 bin kişi kalbine yeniliyor!

Kalp Haftası kapsamında Türkiye’nin kalp sağlığını masaya yatıran uzmanlara göre Türkiye’nin kalbi tekliyor. Kalp sağlığına dikkat edilmediği takdirde yılda 100 bin olan ölüm oranı gelecek yıllarda katlanarak artacak. Yapılması gerekenler ise basit; sağlıksız beslenme ve kilodan kaçınmak, spor yapmak...

Türkiye’de her yıl ortalama 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalp krizi geçirenlerin 3’te 1’i yani yaklaşık 100 bin kişi ise hayatını kaybediyor. Hayatta kalan hastaların yaklaşık 120 bini bir yıl içerisinde yeniden kalp krizi geçiriyor. İstatistiklere göre Türkiye’deki ölüm nedenlerinin başında yüzde 40 ile koroner kalp hastalıkları geliyor.

Dünya sağlık Örgütü verilerine göre de kalp hastalığı ve buna bağlı ölümler 2030 yılına kadar insan sağlığını tehdit eden birinci faktör olmaya devam edecek. Türkiye’de ani kalp krizi ve AKUT koroner sendroma bağlı ölüm oranı neredeyse tüm Avrupa ülkelerinden daha yüksek seviyede. Başlıca nedenler olarak, sigara, alkol, obezite, stres, spor yapmamak, düzensiz ve sağlıksız beslenme olarak sıralanıyor.

Milliyet