logo

Dünyevîlikten kurtulma ayı Ramazan

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Ramazan sadece ibadet ayı değil. 12 ayın bir ayında kişinin Alllah’a yaklaşması için zaman ayırmasını sağlıyor" dedi.

Tarhan şu değerlendirmelerde bulundu:

Stratejimiz olmalı...

Akıllı insan gelecek stratejisi iyi olan insandır. Ölümden sonrası için stratejisi olmayan bir insana akıllı insan diyemeyiz. İnsanı diğer canlılardan ayıran özellikler vardır. Diğer canlılar yemek içmek üremekle sınırlıdır. Ama insanın genetik kodlarına baktığımızda sadece bu yok. İnsanın doğasında kendini geliştirmek sürekli tekamül var insanda.

Ramazan dönemi insanın dünyevi kalıpların dışına çıkma zamanı olması lazım. Biz seküler kalıpların dışına çıkamıyorsak, Ramazan’ı da dünyevileştiriyorsak, Ramazan’ı da kaçırmışız demektir. Ramazan’ın direkler arasına indirmek Ramazan’ı dünyevileştirmektir.

Kötülük duygularının azaldığı ay...

Ramazan’da toplumda kötülük duygularının azaldığı, iyilik duygularının arttığı bir dönem. Ramazan’da insanın hayatındaki kötülüklere hayır demesi çok güçlü oluyor.

İyi insan olma fırsatı...

Ramazan bunun için ciddi bir iklim oluşturuyor. Sorunlu, toplumla çatışan, suça karışmış insanları alıp Allah’a yaklaştıracak doğrulara, iyi insan olmayı sağlayacak yollara bu insanı yönlendirecek bir fırsattır. Bu nedenle Ramazan dezavantajlı insanları sevindirme zamanıdır Ramazan. Dezavantajlı insanlar kimler, hastalar, zayıflar, güçsüzler, çocuklar, yaşlılar. Bu gibi insanların ruhuna dokunma zamanı. Toplumun yarısı dezavantajlıdır. Toplumun yarısı kendisini güvende hissederse, diğer yarısı güvende olur. Dünyevi mutluluk için de dezavantajlı insanlara yardım etmek gerekiyor. Ramazan bunun için bize fırsat sunuyor. Dezavantajlı insanlara yardım ederek toplumsal huzuru sağlamak için.

Ramazan dönemi insanın kendisini, sevgisini geçici, kontol edemeyeceği şeyler yerine, kalıcı ve devamlı şeylere bağlama dönemidir. Yaratıcıya bağlamak için bir zaman dönemidir. Bu periyodu kişi, kendi ruhsal olgunlaşması için kullanması çok önemli.

Ruhsal olgunlaşmayı sağlamamız için önce kendimizi tanımamız gerekiyor. Sonra yaşadığımız toplumu tanımamız , sonra evreni tanımamız, yaratıcıyı tanımamız gerekiyor. Yaratıcıya sığındığımız zaman en büyük huzur orda ortaya çıkıyor.

Milli Gazete