logo

Ayranda tuz oranı yoğurtta isim ve protein düzenlemesi

Yoğurt ve ayran başta olmak üzere fermente süt ürünlerine, yeni kurallar geliyor. Kurallar arasında ayranın tuz miktarının azaltılması ve “köy yoğurdu” gibi ifadelerin etiketlerden yasaklanması da yer alıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği’ni değiştirmeye hazırlanıyor. Sektörle yapılan görüşmeler sonrasında son şekli verilen ve görüşe açılan taslakta, birçok önemli düzenleme yer alıyor. Ağustas ayına kadar görüş verilebilecek tebliğle, getirilen düzenlemelerin başında ayran geliyor. Ayranda bugüne kadar yüzde bir olan tuz oranı, yüzde 0.80’e indiriliyor. Yetkililer, sağlık için alınan bu kararın, ayranın dayanıklılığına dönük bir etki yapmayacağını ifade ediyorlar.

Protein artırılıyor

Bir diğer düzenleme ise süzme yoğurtla ilgili. Tebliğ taslağı görüşe açıldığı şekliyle hayata geçerse, süzme yoğurtta bulunan süt proteini miktarı ciddi oranda artırılacak. Halen süzme yoğurtta, yoğurdun ağırlığının minimum yüzde 5.6’sı kadar süt proteini bulunması gerekiyor. Taslağa göre ise bu oran en az yüzde 8 olacak. Bu da süzme yoğurdun yapılacağı süt miktarının artması anlamına geliyor. Yoğurtta ise minimum yüzde 3 düzeyinde süt proteini bulunmasıyla ilgili düzenleme devam edecek.

Yoğurt ve ayran ürünleri etiketleriyle ilgili kurallar da değişecek. Değiştirilecek kurallardan biri sıkça kullanılan ‘ev tipi-köy-geleneksel’ ifadeleriyle ilgili. Bundan sonra yoğurt ve ayran etiketlerinde, doğal ibaresi hariç, “köy yoğurdu/ayranı”, “ev tipi yoğurt/ayran”, “geleneksel yoğurt/ayran”, “çiftlik yoğurdu/ayranı”, “yüz 100” gibi ifadelere yer verilmesi yasak olacak. Ayrıca süt ürünlerinde kullanılan hayvan görselleri sınırlandırılacak. Tek bir hayvan türüne ait sütün yüzde 100 kullanıldığı üretimlerde, sütün ait olduğu hayvan türü, ürün adıyla birlikte kullanılabilecek. Ancak üründe farklı hayvan türlerine ait sütler kullanıldıysa, bu durumda ürün etiketinde inek, koyun, keçi gibi görsellere yer verilemeyecek. Etikete ise kullanılan sütün elde edildiği türlerin adlarının yazılması zorunlu olacak.

Tuz miktarı azaltılıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir süredir gıda maddelerinde kullanılan tuz miktarının azaltılması için çalışma yürütüyor. Daha önce de peynir ve zeytinde tuzun azaltılması için yapılan çalışmalar yürürlüğe sokulmuştu. Dünya Sağlık Örgütü, günlük tüketilmesi gereken tuz miktarını kişi başı 5 gram olarak belirlerken, Türkiye’de ise bu oranın ortalama 15 gram olduğu belirtiliyor.

Hürriyet