logo

ESK doğrudan alım yapacak

Gıda enflasyonu ile mücadele çerçevesinde Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) gibi regülasyon kurumlarının piyasaya daha hızlı müdahale etmesine dönük yeni önlemler geliyor.

Et ve Süt Kurumu ile Toprak Mahsulleri Ofisi piyasalara direk müdahale edebileceği daha esnek bir yapıya kavuşacak, doğrudan alım yapabilecek.

Bir süredir üzerinde çalışılan gıda enflasyonunu düşürecek önlemler son Bakanlar Kurulu’nda ele alındı. Gıda fiyatlarındaki oynaklığı ortadan kaldırmak için Et ve Süt Kurumu ile Toprak Mahsulleri Kurumu’nun fonksiyonları yeniden düzenlenecek. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gıda enflasyonuna dönük tedbirlerin uygulamaya girmesiyle birlikte enflasyonun yıl sonu itibariyle ciddi anlamda düşeceğini belirterek, gıda da bir dizi acil tedbir kararı aldıklarını belirtti.

Yıllık kotalar belirlenecek

Bu kapsamda Et ve Süt Kurumu’nun alımlarının yeniden düzenleneceğini kaydeden Tüfenkçi, Et ve Süt Kurumu’nun piyasanın gidişatına göre istediği zaman doğrudan alım yapabileceği bir yapıya kavuşacağını açıkladı. Tüfenkci, “Kurum, Hazine’nin, Maliye’nin görüşlerini almadan, verilen kota çerçevesinde diyelim ki 500 tona kadar serbest, istediği zaman piyasanın genel gidişatına göre alım yapacak. Yurt dışından alıp iç piyasaya verecek. Direkt müdahale edecek. Çok daha esnek duruma gelecek ve hızlı bir süreç olacak” dedi.

İkinci adım hal yasası

Gıda enflasyonunu düşürmeye yönelik bu adımları orta vadeli adımların izleyeceğini anlatan Tüfenkci, “Orta vadede bakanlık olarak bizim daha önce açıkladığımız hem lisanslı depoculuğa yönelik düzenlemelerin hayata geçirilmesi hem de sebze ve meyveye yönelik düzenlemelerin hayata geçirilmesi yönünde kararlar aldık” dedi. Tüfenkci, Meclis’in sonbaharda açılmasıyla birlikte Hal Yasası’ndaki değişikliği gündeme getireceklerini kaydetti.

Dünya