logo

Arakanlı Müslümanlara topraklarına dönüş engeli

Myanmar yönetimi, saldırılar sonucu Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların topraklarına dönüşü için resmi kayıtlarının bulunması şartı koydu. Ancak "vatandaş" kabul edilmeyen Arakanlı Müslümanların çoğunun kaydı bulunmuyor.

Açıklamada bahsedilen 1992 tarihli anlaşmada, geçerli Myanmar kimlik kartı olan Arakanlı Müslümanların ülkeye geri kabul edileceği belirtiliyor, ancak Myanmar'da 1982'de çıkarılan bir yasayla vatandaşlık hakları ellerinden alınan Arakanlı Müslümanların büyük çoğunluğunun kimlik kartı bulunmuyor.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, Myanmar hükümeti her ne kadar Arakanlı Müslümanları geri alacağını açıklamış olsa da gerekli şartlar yerine getirelemeyeceğinden hemen hepsinin Bangladeş'te kalması öngörülüyor. Myanmar'da 1970'lerden bu yana sistematik saldırılarla etnik temizliğe maruz kalan yaklaşık 2 milyon Arakanlı Müslüman'ın yüzde 84'ü çevre ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), Arakanlı sığınmacıların barındığı Bangladeş'teki kampta son bir haftada 4 bin 800 ishal vakasına rastlandığını, salgının önlenmesi için önlem alındığını bildirdi. Sığınmacıların barındığı kamplarda ishal salgının baş gösterdiğini ifade eden yetkililer, son bir haftada 4 bin 800 civarında ishal vakasının rapor edildiğini, bazı kuruluşların yerel kurumlarla salgını kontrol altına almaya çalıştığını belirtti.

Dünya Bülteni