logo

M. Es'ad Coşan Hocaefendi özel programlarla yâd edildi

İlim, fikir ve gönül önderi Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi, doğumlarının 82. yılında, AKRA'da ve İskenderpaşa Camii’nde özel programlarla yâd edildi.

AKRA'da gün boyu süren programlarda; Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi’nin “Kur'an ve Sünnete Bağlılığı, Sahih Kaynaklara Verdiği Önem” konuları ayrıntılı şekilde işlendi. Es’ad Coşan Hocaefendi’nin; “Kur’ânî Edeb”, “Kur’ân Sevgisi ve Rehberliği”, “Kur’ân’ın Okunması ve Anlaşılması”, “Kur’ân İlmi”, “Hadis ve Sünnete Uyma”, “Kur’an Ve Sünnete Bağlılık”, “Kur’ân’ın Tebliğ Özelliği” gibi konularda ortaya koyduğu görüşleri belgesel tadında özel bölümlerle yayınlandı.

İskenderpaşa Camii’nde ise akşam namazını müteakiben Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan ve ilahilerle devam eden programda, Mahmud Es’ad Coşan çeşitli yönleriyle anlatıldı.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bilal Baş, "Ümmet Olmadan, Sünnet Olmaz" başlığıyla katılımcılara hitap etti. Baş;" Merhum Es'ad Coşan Hocaefendi, bizlere ümmet olarak sünnete sahip çıkmayı vasiyet etmiştir. Ümmet olarak sünnet-i Rasul'e sahip çıkmalıyız. Bu ise iki şekilde olur. Biri teorik olarak, bir diğeri pratik olarak. Teorik anlamda, sünnetin Kur'an ile birlikte otorite olduğunu, biri olmadan diğerinin varolamayacağını, sünneti kenara atarak İslam kalesinin duramayacağını bilmeliyiz. İkisi de korunmalıdır. Bu sağlam bir teorik duruşu ifade eder. Allah dinini koruyacaktır. Bu koruma bizler vasıtasıyla da olacaktır. Onun için ahir zamanda sünneti ihya edene 100 şehit sevabı vardır. Hocamız bize bunu tavsiye etmişlerdir." dedi. 

 

Bilal Baş, "İslam'ı yıkmaya çalışanlar, peygambersiz bir ümmet anlayışı ortaya koymaya çalışıyor. Peygambersiz bir İslam ümmetin parçalanma sebebidir." diyerek sünnete sahip çıkmanın pratik yönünü ise gündelik hayatta sünnete uygun yaşamak, Peygamber (sav.) ve ashabının 24 saatini nasıl geçirdiyse öyle yapmaya çalışmak, ibadetleri merkeze almakla olabileceğini ifade etti.

Baş, "Müslüman, sünnete uygun bir zihniyete sahip olmalı. Hayatımızdaki her harekette 'acaba bu sünnete uygun mudur, acaba bu konuda Peygamberim ne derdi, nasıl davranmamı uygun görürdü?' demek lazım. İşte böyle bir zihniyet ve buna uygun bir yaşam sürmek gerekiyor. Sahabe de meseleyi böyle algıladı ve bir asırdan kısa bir sürede tüm dünyayı değiştirdi" diyerek konuşmasını sürdürdü.

Konuşmanın ardından Türkiye ve dünya genelinde yâd günü vesilesiyle okunan hatimlerin ve tesbihatın kabulü niyazıyla İskenderpaşa Camii İmam Hatibi Mikdat Kutlu tarafından hatim duası yapıldı.

Gönüller Sultanı Mehmed Zâhid Kotku Hocaefendi ise doğumlarının 124. yılında, Hicri 1 Safer 1439, Miladi 21 Ekim Cumartesi günü yâd edilmişti.